Hopp til innhold

Greenpeace leker ikke demonstrasjon

– Lego har gjort veldig mye riktig når det kommer til miljø. Derfor blir samarbeidet med Shell så veldig rart, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Greenpeace mot lego

Greenpeace retter søkelys på Shells samarbeid med Lego og oljeselskapets aktivitet utenfor Alaska med en uvanlig aksjon.

Foto: Vicki Couchman / Greenpeace

Greenpeace sin Lego-aksjon

Greenpeace satte opp flere små demonstranter i Legoland i London på mandag.

Foto: Vicki Couchman / Greenpeace

Mandag fikk de besøkende i Legoland i London seg en overraskelse, da parken var full av demonstrerende Lego-menn og -kvinner.

Bakgrunnen er Greenpeace sin aksjon mot Shell og deres arbeid for å få bore etter olje i Arktis, utenfor Alaska.

Greenpeace mener et slik prosjekt vil skape mer global oppvarming og at Shell setter det sårbare område i fare ved en eventuell ulykke. Miljøorganisasjonen mener også at boring utenfor Alaska kan føre skade dyre- og plantelivet i havet.

– Shell er et av de mest aggressive oljeselskapene når det kommer til oljeutvinning i Arktis. De jobber hardt for å få bore utenfor Alaska, og det liker ikke vi, sier leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen til NRK.

Oljeselskapet har i mange år hatt et samarbeid med lekeprodusenten Lego. Det innebærer blant annet egne Lego-sett med Shell-bensinstasjoner, og kampanjer hvor man får en Lego-bil når man fyller drivstoff på en Shell-stasjon.

– Slik vi ser det prøver Shell å kjøpe seg sosial aksept hos folk. Barna får et godt forhold til oljeselskapet når logoen er på leker og lignende. Både de og Statoil er rå når det kommer til å støtte trivelige ting, som idrett og kultur, for å få aksept hos folk, sier Gulowsen.

Overraskende samarbeid

Han skryter av arbeidet Lego har gjort for å gjøre produksjonen sin så miljøbærekraftig som mulig. Blant annet har Lego satt seg som mål å kun bruke fornybar energi i sin produksjon innen 2020, i tillegg til at alle leverandører må skrive under på selskapets egne etiske retningslinjer, som omhandler menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, helse og sikkerhet, antikorrupsjon og miljø.

– Derfor blir samarbeidet med Shell så merkelig, sier Gulowsen.

GP0STOGSA Polar Bear Legoland Protest

En isbjørnfigur ble satt inn i den nederlandske delen av Legoland i London.

Foto: Vicki Couchman / Greenpeace

Enorm spredning

Aksjonen har spredt seg voldsomt på sosiale medier, blant annet med emneknaggen #Blockshell.

Laster Twitter-innhold

– Det er kjempemoro at det fungerer, og å se at folk deler vår mening om at dette samarbeidet er merkelig, sier Gulowsen.

I slutten av mai hadde miljøvernorganisasjonen en aksjon mot Statoils planer om å starte boring utenfor Bjørnøya på Svalbard.

Flere aksjonister gikk om bord på riggen «Transocean Spitsbergen». Politiet avsluttet aksjonen, men Greenpeace nektet å gi seg.

– Den aksjonen ga også god respons. Vi fikk inn over 120.000 underskrifter som vi leverte til Klima- og miljødepartementet, men Lego-aksjonen ser ut til å spre seg enda mer. Det er klart, flere folk har nok et forhold til Lego enn til Svalbard, og dermed er det lettere å reagere på at oljeselskapet inntar barnerommet, sier Truls Gulowsen.

Sender stafettpinnen til Shell

Til britiske The Guardian uttaler en talsmann for Lego at de forventer at Shell følger de lover og regler som finnes der de opererer. Lego ønsker ikke kommentere saken nærmere, og henviser videre til Shell.

Jonathan French, kommunikasjonsleder for Shell i Storbritannia, sier til NRK at de ikke ønsker å kommentere kampanjen til Greenpeace.

– Men som vi har sagt tidligere har vi et vellykket og produktivt samarbeid med Lego. Vi respekterer også ytringsfriheten, og folks rett til hvordan vi skal møte verdens økende energibehov, skriver han i en e-post.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark