NRK Meny
Normal

Gratis?? Ja, takk!

- Vi lever i en tid hvor det er ”in” å være kunnskapsløs. Derfor bruker festspilldirektøren hundretusener på gratis kultur til folket.

Circo Ripopolo
Foto: Rune N. Andreassen / NRK

På Festspillene i Nord-Norge kan du i år oppleve høykvalitetskultur uten at det koster deg en krone verken av skatte – eller feriepengene dine.

Forestillingene er en del av en helt bevisst strategi fra Festspillene i Nord-Norge.

- Det var viktig for oss å ta kontroll over det som er av gatekultur i Harstad under festspillene, sier direktør Birger Carlsen.

Han vil nemlig ha kultur ut til folket, men det skal være av høy kvalitet.

Hver formiddag er det forestillinger som er åpen for alle som vil, og inngangen er gratis.

Kostbart

Men det koster å ha en kulturvisjon. Mange hundre tusen kroner har Festspillene i Nord-Norge brukt på å få prosjektet Byfest i havn.

- Det er mye penger, men verdt det, sier Carlsen.

- Vi må oppdra nye kulturbrukere, og da er det viktig å få både voksne og barn til å innse at det vi presenterer i festspillprogrammet er tilgjengelig og ikke den såkalte ”finkulturen” som enkelte liker å stemple det som.

For å overbevise folk om dette vil Carlsen heller gi bort kulturen gratis.

Tror det virker

- Men er du ikke redd for at dere skyter dere selv i foten, og at folk velger dette fremfor å betale seg inn på andre forestillinger?

- Nei, det tror jeg ikke. Blant annet er det antakelig andre folk som har sjansen til å gå på forestillingene på dagtid, enn de som går på ettermiddagene.

- Dessuten er målet vårt at folk gjennom de gratis forestillingene skal få lyst til å oppleve mer kultur, og bli inspirert til å ta for seg av det øvrige tilbudet, sier Carlsen.

Lange køer

Om det er gratiseffekten eller kulturtørste som gjør det - tilbudet har iallefall blitt godt mottatt så langt i Harstad. Mandag var køene lange foran miniatursirkusforestillingen på torget, og mange måtte vente lenge før det ble deres tur til å kikke inn i sirkusteltet til Circo Ripopolo.

Les mer om Circo Ripopolo