Gøril får eksamenshjelp av hunden Loke

Midt i eksamensstresset kan det hjelpe med et lite besøk av en hund. Gøril Holmeslet er har i alle fall senket skuldrene.

Gøril Holmeslet satte stor pris på møtet med besøkshunden Loke før eksamen i anatomi.

Gøril Holmeslet satte stor pris på møtet med besøkshunden Loke før eksamen i anatomi.

– Jeg blir like happy av å være sammen med dyr, som når jeg er sammen med samboeren min, sier radiografstudenten Gøril Holmeslet, ved UiT Norges arktiske universitet.

Det er desember, og rundt om på campus sitter studentene med bøyde nakker over dataskjermer og bøker. Men Gøril har tatt en pause fra anatomilesingen for å bruke litt tid med besøkshunden Loke.

Flere forskjellige studier viser nemlig at du øker produksjonen av velværehormonet oksytocin, opplevelsen av stress blir mindre, og pulsen senkes når du koser med en hund. På noen universiteter i USA har de alltid en hund tilgjengelig for studentene som trenger en hårete venn.

Spesialtrent hund

Hunden Loke er spesialtrent som besøkshund. Han må kunne håndtere de fleste situasjoner og reaksjoner fra folkene han møter, uten at han selv blir stresset. Jevnlig er han på besøk på sykehjem, men hundeeier og ansatt på UiT, Berit Bendiksen, tror også studentene har godt av litt tid med Loke.

– Studentene kan bli roligere, mindre stresset øk få bedre konsentrasjon før eksamen når de bruker litt tid med en hun, sier Berit Bendiksen.

Derfor har hun tatt med seg Loke til Universitetet i Tromsø. Loke har vært på besøk her tidligere.

– Alle som møtte han ble glade og smilte. Det var bare gode tilbakemeldinger på besøket, sier Bendiksen.

Universitetet vurderer nå å se på muligheten for at de kan få faste besøk av Loke eller andre besøkshunder.

– Det tror jeg mange ville satt pris på. Hunder, og dyr generelt, er terapi, og jeg tror det er veldig mange som ville hatt nytte av det, sier Gøril Holmeslet.

Berit Bendiksen

Berit Bendiksen, hundeeier og ansatt ved UiT Norges arktiske universitet, tror studentene har gått av litt samvær med hund.

Foto: Mohamed Dahir / NRK

Hunder i fengsel

Line Sandstedt ved Antrozoologisenteret forteller at kun fantasien setter grenser for hvem som kan få besøk av besøkshunder.

– Hunder gjør oss mer sosialt åpne og roligere. Dette gjelder både kvinner og menn. De fleste institusjoner kunne hatt godt av en besøk av en besøkshund. Jeg vet om fengsler som har hatt stor suksess med slike besøk, forteller hun.

Gøril Holmeslet har eksamen på torsdag. Etter møtet med Loke er alle bekymringene før anatomiprøven borte.

– Det kommer til å gå så det suser, vet du.