Hopp til innhold

Gode naboer til tross for anstrengt forhold mellom Russland og Vesten

Denne uka skriver ordføreren i Sør-Varanger kommune i Finnmark, som har grense til stormakten, under ny vennskapsavtale med russisk marinebase-kommune.

Samarbeidsavtale med russere

Ordfører i Sør-Varanger Cecilie Hansen og ordfører Aleksander Abramov fra Severomorsk undertegner denne uka en samarbeidsavtale mellom de to kommunene.

Foto: Arne Store

Norge og andre vestlige land har kommet med kraftige fordømmelser av Russland i etterkant av konflikten i Ukraina. Etter at president Vladimir Putin sa ja til å innlemme Krimhalvøya i Russland har retorikken blitt ekstra skjerpet.

Denne uka uttrykte Finnmarks fylkesordfører Runar Sjåstad bekymring for at dette skulle påvirke samarbeidet mellom nordmenn og russere i Finnmark.

Ordførerne i Sør-Varanger og den russiske grensebyen Severomorsk, er begge kritiske til sanksjonene Norge nå har innført ovenfor Russland. 
-Mindre samarbeid er ikke veien å gå, sier grense-ordførerne, som i dag var samlet i Kirkenes for å undertegne en vennskapsavtale.

Tegner samarbeidsavtale

Severomorsk

I 1992 fikk turister for første gang innpass i den lukkede militærbasen Severomosk i Murmansk, 10 mil fra norskegrensa.

Foto: SCANPIX / NTB scanpix

I grensekommunen Sør-Varanger i Finnmark deler derimot ikke ordføreren denne bekymringen.

– Jeg registrerer at man i regionråd og hos fylkesordfører er bekymret. Det er jeg aldeles ikke. Vi lokalt fortsetter med det gode samarbeidet vi har. Vi har en mellommenneskelig nær kontakt, og det som skjer ute i verden er vanskelig for oss å forholde oss til. Vi samarbeider som aldri før og knytter enda sterkere vennskapsbånd, sier Cecilie Hansen.

Denne uka undertegner Sør-Varanger kommune en ny vennskapsavtale med Russlands hovedbase for Nordflåten, Severomorsk kommune.

Vil bevare naboforhold

Delegasjon

Delegasjonen fra Severomosk er i Kirkenes torsdag.

Foto: Arne Store

Ordfører Aleksander Abramov fra Severomorsk sier det er viktig å opprettholde de gode naboforhold som det har tatt lang tid å bygge opp.

– Vi må bygge videre på det gode samarbeidet. På disse møtene diskuterer vi ikke storpolitikk, her konsentrerer vi oss om innbyggerne i Sør-Varanger og Severomorsk, sier han.

Kritiserer Norges linje

Men tross det gode samarbeidet på lokalt plan, er Hansen likevel kritisk til hvordan nasjonale myndigheter har håndtert konflikten med Russland.

– For å si det rett ut: Hadde jeg vært utenriksminister så hadde jeg aldri valgt denne type strategi. Hvem er det Norges handlinger nå rammer? Jo, det rammer oss som bor i dette viktige området, sier hun, og legger til:

– Hvem rammes av at miljøvernministeren ikke vil stille opp på møte med Russland, hvor vi kunne tatt opp problemene med nikkelverkene? Jo, det er oss på norsk side. Og jeg kan ikke at det er andre enn oss sjøl som rammes når regjeringa har valgt denne linja.

– Så alle straffetiltakene er ris til egen bak, her lokalt?

– Ja, nå bør man kanskje vende blikket mot Sør-Varanger og se hvordan vi håndterer tingene. Severomorsk er jo byen der Nordflåten ligger. Det er en veldig lukket by. De velger å komme hit og reforhandle lokale avtaler og knytte vennskapsbånd. Det er et veldig viktig signal om at vi er ett folk, på tross av at vi har en grense mellom oss.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark