Normal

Gode grep som gir Flovik arbeidsro

KOMMENTAR: TILs seier mot Stabæk var overbevisende, viktig og gir treneren arbeidsro inn i EM-pausen.

Stabæk-Tromsø

Tromsø vant sin største borteseier i Eliteserien i fotball siden år 2011. 0-3 endte kampen mot Stabæk på Nadderud.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tromsø-trener Bård Flovik var under et visst press etter tapet for Bodø/Glimt 16. mai. På sosiale medier var kritikken nådeløs. Også internt var skuffelsen stor etter nederlaget - og ikke minst prestasjonen i 2. omgang - mot Glimt.

Derfor ble det gått noen ekstra runder. Og med tallenes klare tale på bordet - blant annet bare seks scorede mål på 11 kamper, valgte Flovik å gjøre flere grep inn mot bortekampen mot Stabæk.

* Han valgte å spille med tre spillere sentral på midtbanen - og traff meget godt.

Unge Fredrik Michalsen (19) fikk sin debut i den såkalte ankerrollen. Og leverte absolutt en godkjent time på Nadderud, først og fremst defensivt. Valget av Michalsen er et viktig signal fra Flovik. Både i forhold til at det ikke har vært levert godt nok sentralt på midten i den første tredjedelen av sesongen. Og at unggutta - de kan når de får sjansen.

Gjermund Åsen leverte sin beste kamp for året i en indreløper-rolle han kjenner godt fra Ranheim, han virket mye mer komfortabel. Og Magnus Andersen la ned en enorm innsats for laget. Og var vel den som la ned flest meter av alle.

Stabæk-Tromsø

Trener Bård Flovik etter seiern mot Stabæk.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Men tre mann inne sentralt fikk også Aron Sigurdarson konsentrere seg mer om det offensive. Han leverte sin beste kamp siden Molde i serieåpningen. Det virket i det hele tatt som om midtbane-grepet fra Flovik ga laget en helt annen flyt offensivt, også i overgangsspillet.

* Flovik traff også med å flytte Christian Landu Landu ned som venstre back for å nøytralisere Ernest Assante. Landu Landu var strålende som back, Assante fikk ikke til noen verdens ting.

Nå har Stabæk slitt i år. Men at laget knapt skapte en sjanse mot Tromsø denne lørdagen, er først og fremst TILs fortjeneste. Gjestene framstod godt organiserte, disiplinerte og konsentrerte defensivt.

Og når TIL endelig fikk uttelling på dødball, ble dette bortimot en perfekt bortekamp. 3-0 var TILs største borteseier siden siste serierunde 2011. Og 3-0 kunne fort vært både 4-0 og 5-0.

Stabæk-Tromsø

Tromsøs Aron Sigurdarson i kamp med Kamal Issah fra Stabæk.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Seieren, de tre poengene og måten denne kampen ble gjennomført på var svært viktig - både for TIL og for Bård Flovik. Nå gjenstår Odd i cupen og Sarpsborg 08 i serien - begge på Alfheim - før EM-pausen. Bygger TIL videre nå på det som ble levert på Nadderud, kan det både bli kvartfinale og EM-pause med 16 poeng - og en behagelig tabellplassering.

Det er kamper som dette som bygger tro. Både for ledere, trenere, spillere og omgivelsene.

Eneste minus mot Stabæk, var at Sofien Moussa, som leverte en sterk kamp på topp som spiss, pådro seg et gult kort for usportslig opptreden helt på slutten av oppgjøret. Totalt unødvendig av tunisieren, som må sone karantene neste gang han får gult kort.