NRK Meny
Normal

Gjenskapte 107 år gammelt verk

109 mann fra Moskva spiller himmelsk musikk fra Norge.

Video Tchaikovsky Symphony Orchestra

Smakebit fra Eyvind Alnæs - Symfoni nr 1, fremført av Tchaikovsky Symphony Orchestra med Terje Mikkelsen som dirigent.

Norsk dirigent og russisk orkester

Under ledelse av Terje Mikkelsen spillte Tchaikovsky symfoni orkester både musikk av Ole Olsen og Eyvind Alnæs. Musikken var satt i relief til Peter Tchaikovskis eget verk symfoni nr. 4 i f-moll.

Konserten åpnet med vakre Åsgaardsreien av Ole Olsen. Olsen hadde sin oppvekst i Hammerfest, allerede som liten gutt var han vikar for faren, som var organist.Mest kjent er han for Solefallsang fra operaen Svein Uræd. Åsgaardsreien er et stormfylt symfonisk dikt.

Var lenge glemt

Men stykket det var knytt mest spenning til under lørdagens åpningskonsert var uten tvil Eyvind Alnæs symfoni nr. 1 i c- moll. Det har ikke vært spilt her i landet på 107 år. –Det lå lenge nedstøvet i en skuff, sier Terje Mikkelsen. I mai nåned oppførte han verket i Moskva med det samme orkesteret. Mikkelsen synes det er merkelig at det ikke har fått større heder og verdighet her hjemme. –Særlig 2. satsen er vakker. Det har flotte melodilinjer og komponisten burde nevnes i fleng med våre store komponister, sier Mikkelsen. Han lagde musikks om vårt land kan være bekjent av.

Det er tydelig at Alnæs var inspirert av Tchaikovsky, sier Mikkelsen. Det er mulig at Alnæs’ nasjonalromatiske stil kom noe seint i forhold til sin tid. Det kan være en grunn til at det ble ”glemt” -Uansett er det nå framme i lyset, jeg skal ta symfonien videre ut i verden, sier Mikkelsen. Først til Thailand, Kina og flere steder i Europa.

Kultur bidrar til bedre forståelse

Festpilldirektør Birger Carlsen sier konserten er et godt eksempel på Festspillenes satsing på Nordområdene. Våre naboer i nord spiller norsk musikk under norsk dirigent. –Vi får oppleve norske komponister i lys av den store russiske komponist, Peter Tchaikovski. – Det kan bidra til gjensidig respekt og forståelse for hverandres kultur, sier Carlsen.