Hopp til innhold

Gjenopptar søk på Kebnekaise

Søket etter vrakrester og kroppsdeler fra de fem som omkom i Hercules- ulykken i mars, blir gjenopptatt denne uken under vanskelige forhold.

kebnekaise

Snøsmelting gjør at flere rester fra Hercules-flyet som styrtet i mars, nå dukker frem rundt Kebnekaise.

Foto: Fjellfotografen.se

Det er den svenske avisen Norrländska Socialdemokraten som i dag skriver om at søket starter på ny.

Ifølge avisen har snøsmelitng i området mellom Kebnekaises nordlige og sydlige topp gjort at flere nye vrakdeler begynner å dukke opp

Søket skal pågå i to uker, og mellom 25 og 30 personer skal delta i letingen, som ble avbrutt i juni på grunn av store snømengder.

Leter etter ferdskriver og taleregistrator

Søndag kom den svenske havarikommisjonen til stedet, for å gjøre nye undersøkelser.

Utredningsleder Agne Widholm i havarikommisjonen sier målet er å finne flyets to «svarte bokser», som i virkeligheten er oransje. Disse inneholder tekniske opplysninger og pilotenes kommunikasjon, og kan avsløre detaljer om hvorfor flyet braket inn i fjellet.

– Vi har en oppfatning om hva som har skjedd, men det fins en viss usikkerhet, og det er den vi vil rydde av veien, sier Widholm.

(Saken fortsetter under bildet)

Her krasjet Hercules-flyet i Kebnekaise

Dette bildet er tatt på havaristedet lørdag 16. juni. Øverst til høyre i bildet er der Hercules-flyet Siv traff fjellveggen.

Foto: Anders Bergwall / Arctic Guides

Flygelederne i Kiruna skal ha gitt flyet beskjed om å fly på lavere høyde enn Kebnekaise, men om det dreier seg om en misforståelse eller en feil er uklart, skriver avisen.

Vanskelige forhold

Samtidig gjenopptar politiet og den norske Telemarksbataljonen sitt søk, med hovedfokus på å lete etter kroppsdeler fra de omkomne offiserene.

En av politimennene som skal delta i søket ved hjelp av hunder, er svenske Jørgen Modin. Ifølge han innebærer arbeidet en stor risiko.

– Forholdene skifter for hver time. Det er stupbratt, og området er dynket i jetfly- drivstoff, sier han til avisen.

– Mentalt tøft

I tillegg har letearbeidet vært en følelsesmessig påkjenning for politifolkene. Modin forteller at han har avbrutt sommerferien for å få en avslutning på den tøffe jobben.

– Tårene kommer mellom hver økt. Jeg har vanskelig for å slappe av, og jeg vil ha en avslutning på dette, både for min egen del og for de pårørende, sier han til avisen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark