NRK Meny
Normal

Gjelden økte med 2,5 millioner på en halvtime

Lånet til Tromsø Golfpark var et valutalån i sveitsiske franc. Torsdag skøyt valutaens verdi i været. Det samme gjorde lånet til Tromsø Golfpark.

Åse Brinchman Krane

Åse Brinchman Krane, styreleder i Tromsø Golfpark, fikk en ny utfordring da valutalånet deres økte med 2,5 millioner kroner på en halvtime.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Midt på 2000-tallet tok Tromsø Golfpark opp et lån i Sparebanken Nord-Norge, et valutalån i sveitsiske franc.

– Vi har et valutalån som har vist negativ trend i høst, og med det store fallet i forrige uka fikk vi en økning på lånet med 25 prosent, sier Åse Brinchman Krane, styreleder i Tromsø Golfpark.

Etter det NRK erfarer var størrelsen på lånet drøye 11 millioner kroner.

– Lånet økte med 2,5 millioner kroner på en drøy halvtime. Det kjennes når du allerede har lite penger på bok, sier Krane.

200 berørte kunder

Geir Håvard Hanssen

Geir Håvard Hanssen, kommunikasjonssjef i Sparebanken Nord-Norge.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Torsdag valgte den sveitsiske sentralbanken å ikke forvare sin egen valuta, ifølge E24, en beslutning som sendte verdien på sveitserfranc til værs. På det meste hadde den økt med 40 prosent mot den norske krona, før den svekket seg, og stabilisert seg på en økning med 16 prosent opp mot vår valuta.

– For dem som er berørt er situasjonen alvorlig. Vi er nå i dialog med en god del av disse kundene, sier kommunikasjonssjef Geir Håvard Hanssen, i Sparebanken Nord-Norge.

Banken har 160 privatkunder og 40 bedriftskunder, deriblant Troms Golfpark, som er berørt av de store endringene på verdien av sveitserfranc.

Vil gjøre om lånet

Mange har tatt opp lån i sveitsiske franc, blant annet fordi renten i Sveits er lavere enn i Norge. Men den siste tiden har den sveitsiske valutaen økt i verdi mot den norske krona, med en topp forrige uke.

– Risikoen med valutalån ligger hos kunden. Men det er en veldig robust kundegruppe som ønsker slike lån. De kan være økonomisk gunstig, men de er klar over risikoen dersom valutaen endrer seg, sier Geir Håvard Hanssen i Sparebanken Nord-Norge.

Tromsø Golfpark har slitt lenge med økonomien, og jobber nå hardt for å få skuta på rett kjøl.

– Blant annet prøver vi å få omgjort lånet til norske kroner. Hvor lang tid det tar, vet jeg ikke, sier Åse Brinchman Krane.