Hopp til innhold

Gilbert: – Håper rapporten åpner øynene på folk

Mads Gilbert har akkurat levert en detaljert rapport om helsesituasjonen i Gaza. Den beskriver et palestinsk samfunn i dyp krise.

Mads Gilbert går på gresset

Mats gilbert har akkurat kommet hjem fra Gaza med en fersk rapport om situasjonen for det palestinske folket på Gaza.

Foto: Tora Lind Berg

– Vi må si at i 2014 aksepterer vi ikke grov forskjellsbehandling på grunnlag av tro, etnisitet, kjønn eller farge. Det er det som skjer i Palestina nå. Vi kan ikke godta at et israelsk liv er mer verdt enn et palestinsk liv, sier Mads Gilbert.

Gilbert, som til daglig jobber som lege ved Universitetssykehuset i Tromsø, har akkurat kommet hjem fra Gaza. Der har han skrevet en rapport for FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA) om situasjonen for helsevesenet på Gazastripen. Rapporten er detaljert i sine beskrivelser av palestinere og et palestinsk samfunn i en desperat situasjon.

Mads Gilbert

Mads Gilbert.

Foto: Tora Lind Berg

Fra helvete på jord

– Jeg er kommet til en nydelig nordnorsk sommer fra et helvete på jord. Jeg har systematisert funnene i denne rapporten min som beskriver et sivilsamfunn og et helsevesen som er i dyp krise. Man kan si at hele sivilsamfunnet i Gaza, som består av 1,7 millioner mennesker, står i dyp knestående når de nå mottar havet av bomber og raketter fra den israelske krigsmaskinen, sier Gilbert.

30 mennesker ble drept i Gaza i natt, blant dem fem barn, da Israel bombet 160 mål i Gaza i natt. Onsdag morgen ble ytterligere to palestinere drept i bombeangrep. Rakettene var et svar på et angrep fra Hamas mot den israelske byen Tel Aviv i morgentimene onsdag.

Konflikten mellom Israel og palestinerne eskalerte kraftig tirsdag. Fire Hamas-medlemmer ble drept da de forsøkte å ta seg inn i Israel via sjøveien. Tirsdag kalte også Israel inn 40.000 reservesoldater til tjeneste, og Hamas erklærte at alle israelere er legitime mål. Israels forsvar sier at Hamas er sterkere og har bedre raketter enn noen gang, og at Israel ikke vil stanse angrepet før Hamas er tomme for våpen.

I desember 2012 var forrige gang Israel gikk til en større aksjon mot Gaza. Den gang døde 177 palestinere og seks israelere i løpet av den åtte dager lange offensiven.

Detaljerte beskrivelser

I rapporten, som Gilbert nå har levert til FN og utenriksminister Børge Brende, står detaljerte beskrivelser av helse- og livssituasjonen for folk som lever i Gaza.

Befolkningen i Gaza mangler vann, mat, energi og sikkerhet. Alle disse grunnleggende faktorene mangler. Fordi drivstofftilgangen har stoppet opp, har kloakkrenseanleggene stoppet. Det renner nå 65 000 kubikkmeter urenset kloakk ut i Middelhavet hvert døgn, bare fra Gaza by.

Nesten 80 prosent av alle barn i Gaza er blodfattige, de mangler blod, og cirka hver tredje unge er kortvokst fordi de mangler protein i maten.

– Jeg har oversendt rapporten til utenriksministeren med håp om at regjeringen gjør mer enn å prate. Det aller viktigste er at alle politiske røster nå skaper det presset som nå må til for å stoppe bombingen av Gaza. Det er viktigere enn sprøyter og bandasjer, sier Gilbert.

Sykehuset Shifa, som Gilbert har jobbet på, mangler bedøvelsesmidler, nål og tråd, engangsutstyr, strøm, og drivstoff til generatorene. Når det nå kommer en strøm av skadde i etterkant av bombeangrepene, så får sykehuset store problemer med å ta hånd om de skadde.

– Dette har vært en langsom, systematisk, kollektiv straff over sju år som bryter internasjonale menneskerettigheter. Det er vondt, det er urettferdig, og det er dypt krenkende mot menneskeverdet slik vi ser det, synes jeg, sier Gilbert.

Tror på en løsning

– Jeg håper rapporten åpner øynene på folk, og at den er et bidrag til at realitetene på Gaza kommer frem, sier Gilbert.

Han har vært i Gaza flere ganger over en periode på flere år, og har lenge kjempet for palestinernes sak. Konflikten, som har vart i flere tiår, kan se håpløs ut. Men Gilbert tror fortsatt at det er mulig å finne en løsning.

– Den store elefanten i rommet, som nesten ingen snakker om, er den ulovlige, israelske okkupasjonen av Palestina, som FN har fordømt siden 1967. Løsningen er ikke raketter. Det er en politisk løsning som må forhandles frem. Der må stormaktene inn, først og fremst USA, og presse den sterkeste parten. Det er ikke palestinerne, det er staten Israel, sier Gilbert.

Han mener nå å se et vendepunkt i synet på konflikten, spesielt fra USA.

– Jeg ser det når jeg er i USA og foreleser. Jeg tror den siste ukens sjokkerende hendelser med den palestinske gutten som ble brent levende og hans fetter med amerikansk statsborgerskap som ble grovt mishandlet av israelske soldater har gjort et dypt inntrykk i USA. Jeg tror staten Israel er i ferd med å miste mye av støtten i amerikansk opinion, sier Gilbert.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark