NRK Meny
Normal

Gilbert ber folk unngå risiko

Norges befolkning må ta det med ro og ikke utsette seg for risiko, er oppfordringen fra Helse Nord og klinikkoverlege Mads Gilbert etter at alle luftambulansene er satt på bakken.

Video Gilbert ber folk unngå risiko

VIDEO: – Folk må gire ned og ta ansvar for egen helse, sier Tromsø-lege Mads Gilbert.

12 luftambulanser, 6 redningshelikopter og 9 ambulansefly er satt ut av spill på grunn av vulkanasken etter utbruddet på Island, ifølge NTB. . Pasienter er allerede rammet av situasjonen, og fredag ble det klart at Luftfartstilsynet og Avinor anser situasjonen å vare enda ett par dager til .

Helsemyndighetene frykter dødsfall for akuttpasienter som bor langt unna nærmeste sykehus. Overlegen på akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Mads Gilbert, ber befolkningen om å unngå farer.

– Folk må roe ned og ta ansvar for egen helse, sier han til NRK.

(Artikklenen fortsetter under)

All lufttrafikk rammet

Absolutt all norsk flytrafikk har stått på bakken siden torsdag formiddag . Også flytrafikken til og fra Svalbard er rammet. Torsdag gjaldt det også 1/4 del av den europeiske lufttrafikken. Fredag opphevet Luftfartstilsynet flyforbudet fra Trøndelag og nordover , men det er opp til Avinor å avgjøre hvilke strekninger det kan flys på.

Overlege på ambulansehelikopteret i Ålesund, Kristen Rasmussen, kaller situasjonen dramatisk.

– Vi har aldri før vært i en situasjon der både ambulansehelikopter, redningshelikopter og ambulansefly er satt på bakken samtidig. sier hun ifølge NTB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kan bli flyvninger i Nordland

Vulkanutbrudd Island

Vulkanen Eyjafjallajöku har siden natt til onsdag spydd ut inntil 7-8000 meter høye askeskyer.

Foto: INGOLFUR JULIUSSON / Reuters

Det totale bildet for flytrafikken ser foreløpig ikke så veldig mye bedre ut, ifølge Avinor.

De vurderer imidlertid å åpne for begrensede flygninger mellom Trondheim og Bodø.

– Hvis dette blir bekreftet av meteorologene, kan vi få noen flygninger på Helgelandskysten, og mellom Bodø og Lofoten, sier konsernsjef i Avinor, Sverre Quale til NRK .

Vulkanen Eyjafjallajökull på Island har siden natt til onsdag pumpet ut aske. Nedfallet fra vulkanen er foreløpig ikke kategorisert som giftig, men er registrert blant annet i Båtsfjord .