Hopp til innhold

Her spiser de øyas siste potet

Den meteorologiske stasjonen på Hopen får bare matvarer annenhver måned. I forrige uke gikk de tom for poteter.

Siste potet hopen

Kenneth Saur og Geir Fossen koker den siste poteten, og håper alle på stasjonen får en smak.

Foto: Hopen meteo

Ikke alle kan gå på butikken og handle akkurat det de vil hver dag. For besetningen på fire på øya Hopen på Svalbard, kommer maten med kystvaktens skip, rundt hver sjuende uke.

Forrige uke gikk den siste poteten fra spiskammerset i kjelen, som tilbehør til lammekoteletter.

Mangelen på middagens viktigste siderett skapte så stor oppstandelse på stasjonen som ligger på den lange, smale øya sørøst for Spitsbergen, at det førte til et eget blogginnlegg.

– Det er jo noe som kan skje at vi går tomme for ting, og poteter har vi blitt tomme for før. Poteten er jo en viktig del av kosten vår, så da blir det litt fleiping når vi går tom, sier stasjonssjef Kåre Holter Solhjell.

Forsyning på gamlemåten

KV Nordkapp var på vei til Hopen da potetbeholdningen gikk tom, men på grunn av vanskelige isforhold var det usikkerhet om de kunne få levert matvarer på øya.

– Vanligvis leveres maten med helikopter vinterstid, fordi det er mye is rundt øya. Denne gangen hadde de ikke helikopter, sier Solhjell.

Fastisen ligger nå rundt 200 meter ut fra staskone på Hopen. En lettbåt fra kystvaktskipet fraktet maten inn til isen, mens besetningen selv måtte dra varene hjem på en slede.

Dermed fikk de heldigvis igjen poteter i gryta ett døgn etter at lageret var tomt.

«Tungt arbeide, men dermed smakte potetene desto bedre,» står det på bloggen til Hopen.

Se video av den uvanlige forsyningen her (Foto: Kåre Holter Solhjell):

Halvt år gammel yoghurt

Og det er ikke bare poteter beboerne på Hopen går tom for. Spesielt kan det gå tomt for fersk frukt og ferske grønnsaker før forsyningsbåten kommer. For flere i besetningen er også savnet etter fersk fisk stort.

–Vi blir gode på å teste holdbarhetsdatoer, spesielt på meieriprodukter. Jeg har selv spist en yoghurt som gikk ut på dato i februar i juni. Den var litt surere enn vanlig, men helt fin. Akkurat nå holder vi på med å drikke opp melk som gikk ut på dato 19. januar, sier Solhjell.

Han forteller at stasjonen har en stor fryser og kjølerom og at i det store og det hele sørger stasjonens kokk for et godt og variert kosthold året gjennom.

– De fleste spiser nok bedre og mer variert her enn hjemme. Vi har en kokk som jobber fulltid med å lage mat til fire. Da blir et tid til å lage god mat, sier Solhjell.