Hopp til innhold

Er det noe med vinden eller med vannet?

I de to siste ukene har omlag 100 unge musikere fra Finnmark og Russland hatt samling i Alta for å spille inn egenprodusert musikk. Musikkprodusent Robberth Ekholm er imponert over nivået.

Musikkprodusent imponert over unge Finnmarksrockere

Broken Chords som består av Marit Røkenes, Håkon Mathias Guttormsen, Trygve Kjærland, Vegard Olaussen, Sebastian Villasen, deltok på Gigant

Foto: Selma Mikkelsen, Lisa Pedersen

– Er det noe med vannet, eller med vinden, spør musikkprodusent Robberth Ekholm, med kallenavnet Robban. Han har lenge undret seg på hvorfor nivået blant de unge musikerne som møtes på musikkprosjektet «Gigant» er så stort. Han tror det må ligge i genene, det må være en naturlig musikkalsk åre her i Finnmark, sier han.

Power to the Robots

Bandet Power to the Robots blir fotogrfert av proffe fotografer.

Foto: Selma Mikkelsen, Lisa Pedersen

Sinte på scenen, glade etterpå

– Jeg har opplevd unge sinte black-metal band her i Alta som spiller tung og sint musikk. Men når de har spilt ferdig går sinnet over, og de like glade igjen. Da er de klare for en runde «ping-pong»sammen, forteller musikkprodusent Robban.

Jeg tror de har et helt naturlig forhold til musikken sin, hvordan skulle de ellers klart å skifte sinnstemning så fort, undrer musikkprodusenten.


Står bak Gigantprosjektet

Det er Robberth Ekholm sammen med Tor-Helge Reinsnes Moen som står bak musikkprosjektet «Gigant». I åtte år har han kommet nordover fra Sverige for å være med på «Gigant-prosjektet».

«Gigant» er en rockeskole der musikalsk ungdom får jobbe med musikken sin i et profesjonelt miljø. I år har 100 unge musikere fra hele Finnmark, fordelt på 22 band, deltatt i prosjektet.

– Det er befriende å være her, sier Robberth, eller Robban Ekholm. Ungdommene tar ikke tar ikke musikken altfor høytidlig. Tekstene og musikken kan være alvorlig, men etterpå er de like glade igjen.

Robberth Ekholm forteller at de unge musikerne får hjelp av en profesjonell produsent til spille inn og arrangere musikken sin. Bandene blir fotografert av dyktige fotografer, og de lærer hvordan de kan nå ut med musikken de lager.

Samarbeid med LIPA

Det er Scene Finnmark og Ungdommens hus i Alta som står bak dette prosjektet.

Gjennom flere år har de også samarbeidet tett med LIPA (populært kalt Paul McCartney - Skolen) fra Liverpool. Sammen henter de topp produsenter fra hele verden til Alta disse dagene.

First Impression er med Gigant

Det er tredje året First Impression er med på dette prosjektet. Bandet består av Gøril Nilsen, Lena Solvang, Mathilde Sundquist, Synnøve Ovrid, Esben Andersen.

Foto: Selma Mikkelsen, Lisa Pedersen

Stort å få delta på Gigant

Et av bandene som deltok på årets Gigant var bandet «First Impression»" fra Hammerfest. Det er tredje året bandet deltar og Lena Solvang som spiller tangenter i bandet, forteller at hun opplever Gigant som et flott tiltak.

Dette er stort i lille Alta . Her lærer vi å bli et rockeband, forteller Lena.

Det beste med Gigant er alle folkene jeg får være sammen med og lære av. Det er inspirerende å være her, forteller den unge musikern.

Og målet med musikken har Lena Solvang klart:

– Vi skal bli store, vi skal lage masse album og spille på scener i utlandet!

Flere nyheter fra Troms og Finnmark