NRK Meny
Normal

Gerd: – Jeg blir straffet fordi jeg har det ryddig rundt huset

Lenvik-kvinne raser mot kommunen. Hun må betale søppelavgift for en hytte som har vært ubebodd i 30 år og som hun mener er ubeboelig.

Bolig Lenvik Gerd Avgift
Foto: Carina Hansen / NRK

Hver enkelt kommune i Norge har forskjellige vedtak og regler om søppelavgift, eller renovasjonsavgift som det formelt heter.

19. desember i fjor vedtok Lenvik kommunestyre tvungen renovasjon for hytter og fritidsboliger. Av 62 som har søkt er det 8 som har fått innvilget fritak i kommunen.

En av dem som har søkt om fritak, men som har fått avslag er Gerd Bjørnstad på Holmemo.

– Jeg blir straffet fordi jeg har det ryddig rundt huset her. Det er ingen forståelse rett og slett, forteller hun.

Det er andre gangen Gerd får avslag på klagen sin. Hun har søkt til kommunen om fritak på renovasjonsavgiftene til fritidshuset som står etter hennes bestefar.

(Saken fortsetter under bildet).

Gerd Bjørnstad

– Huset er helt ubeboelig, men et kjært minne etter bestefaren min, sier Gerd Bjørnstad, som bestemt mener hun bør få unntak for kravet om tvungen renovasjon.

Foto: Carina Hansen / NRK

– Det går overhodet ikke an å bo der

– Det er ikke strøm, vann, vedfyring der, og det er heller ikke isolert i veggene eller tak. I mine øyne er det så dårlig stelt at det ikke går an å bo der, overhodet ikke. Det er mer et veldig kjært minne etter bestefaren min som står der, sier Gerd.

For Gerd vil gebyret innebære en faktura på noen hundrelapper i kvartalet. Det er i utgangspunktet ikke mulig å søke om fritak for gebyret, men forskriftene gir en åpning for unntak.

«Når særlige grunner foreligger, eller hvis det er klart urimelig».

Gerd mener hennes bolig helt klart går under dette unntaket.

– Hvis du trør hardt her på gulvet, så rister hele huset. I tillegg er gulvet veldig skjevt.

– Vi har ikke nok ressurser

– Hun har fått avslag ut fra at den kjennskapen vi har til den aktuelle eiendommen tilsier at den er beboelig og brukbar som fritidshus, sier Asle Bogen som er leder for plan- og utviklingsenheten i Levik kommune.

Han sier videre at de vurderer opplysningene fra søkerne på bakgrunn av de opplysningene vi klarer å fremskaffe på hver enkelt eiendom.

I avslaget fra kommunen er det begrunnet med at det er pyntet med gardiner og blomster i vinduet. Bogen forklarer at det ytre har noe å si.

– Ut fra det apparatet vi har per i dag så har vi ikke ressurser til å gå inn i hver enkelt bygning for å sjekke alt av standard. Vi skulle gjerne sett at vi hadde ti personer ekstra for å håndtere denne typen saker, men det har vi dessverre ikke. Vi må basere på de opplysningene vi har, og da er det blant annet matrikkel, kart- og bildeinformasjon. Da er det ofte ytre faktorer som spiller en viktig rolle, sier Bogen.

Saken skal på høring

– Hvor er det folk ikke har gardiner? Selv i garasjer og i naust har folk det. Jeg har det for syns skyld, fordi det er mange folk som er rundt vannet her. Jeg er en ryddig person, sier Gerd.

En mulighet Gerd har fått er å endre bruksområdet, og registrere det fra et fritidshus til et uthus.

– Men det koster masse tusen. Jeg spurte om hvor masse, men det kunne de ikke svare på.

For at Gerd skal få fritak for gebyret, forteller Bogen at det må komme frem nye opplysninger som gjør at de omgjør vedtaket.

– Jeg kan ikke finne noe nytt. Dette er den faktiske sannheten. Hvis ikke må jeg være uærlig, og det har jeg ingen interesse av. Jeg trodde dette skulle være en enkel sak, men så feil kan jeg ta, forteller Gerd.

Saken til Gerd blir oversendt til klagenemnda i Lenvik kommune for behandling der.