Hopp til innhold

Gazprom dropper Norge

Skal drive utvinningen av Shtokman-feltet alene. Statoil og Hydro går glipp av enorme inntekter.

Sjtokman
Foto: NRK

Gazprom har tidligere uttalt at selskapet ønsker partnere til å drive utvinningen, og både Statoil og Hydro har håpet å delta i prosjektet på det store gassfeltet i Barentshavet.

Gazproms toppsjef Alexey Miller
Foto: STRINGER / AFP

 - Russiske Gazprom skal drive utvinningen av det store Shtokman-feltet uten å samarbeide med utenlandske selskaper, sier selskapets toppsjef Alexei Miller ifølge den statskontrollerte russiske TV-stasjonen Today television.

Selskapets ledelse ville mandag ettermiddag verken bekrefte eller avkrefte opplysningene da de ble kontaktet av nyhetsbyrået AFP. Et intervju med Miller ville komme senere mandag.

Stor konkurranse

Fem utenlandske selskaper har konkurrert om å bli partnere i lisensen, men tildelingen er stadig blitt utsatt. De aktuelle selskapene i tillegg til Hydro og Statoil er de to amerikanske selskapene Chevron og ConocoPhillips, samt franske Total.

Ifølge Miller vil utenlandske selskaper kunne legge inn anbud på bygging av infrastruktur som trengs i forbindelse med utvinningen av gassfeltet.

- Enorm skuffelse

Shtokman-feltet inneholder over 3.200 milliarder standard kubikkmeter gass. Det er mer enn tre ganger så mye gass som Troll-feltet i Nordsjøen inneholder.

NRKs olje- og energimedarbeider, Harald Bø, sier beskjeden fra Gazprom kom som en overraskelse. 

- Beslutningen er en enorm skuffelse for Hydro og Statoil. Begge selskapene har satset både tid og penger på den russiske gassutbyggingen, og hadde forventninger om å få være med, sier han..

Storpolitikk

Gassen fra Shtokman-feltet skal i hovedsak transporteres til det europeiske markedet og ikke til USA som tidligere planlagt, ifølge Gazprom.

- Mye tyder på at gassen skal transporteres til Europa via rørledning, og ikke som flytende gass med skip til USA, sier NRKs korrespondent i Russland, Arne Egil Tønset.

- Hva er årsaken til at Gazprom vil utvinne gassfeltet selv?

- Mange vil nok koble dette opp med forhandlinger om russisk medlemskap i WTO. Dette er internasjonal storpolitikk. Foreløpig ser det ut som at Hydro og Statoil er satt på sidelinjen. Det samme gjelder også de amerikanske selskapene. Det er vanskelig å si om dette er en avgjørelse som vil stå ved lag i all evighet, sier Tønset til NRK.

Ikke hørt noe

Verken Statoil eller Hydro har fått noen henvendelse fra Gazprom at de ikke får være med å utvikle feltet.

- Vi har kun sette oppslagene i media og har ikke hørt noe direkte fra Gazprom, sier kommunikasjonsdirektør i Hydro, Cecilie Ditlev Simonsen til NRK.

Statoil ønsker ikke å kommentere opplysningen før de har vært i kontakt med Gazprom.

Politikere overrasket

Russernes nei til utenlandsk deltakelse i Shtokman-feltet overrasker det norske politiske miljøet.

Både Statoil og Hydro ønsker å delta i utvinningen av det store gassfeltet i Barentshavet, men mandag sa Gazprom-sjef Aleksej Miller at selskapet skal drive alene.

– Det er svært overraskende og skuffende, om dette er en endelig avgjørelse. Jeg tror samarbeid om Shtokman vil være nyttig for både norske selskaper og russerne, sier Gunnar Kvassheim (V), leder av Stortingets energi- og miljøkomité.

Også Tore Nordtun, Aps energipolitisk talsmann, er overrasket.

– Det hadde vært en veldig stor fordel om våre naboland kunne samarbeide i dette prosjektet. Jeg er sikker på at Statoil og Hydro har mye å bidra med, sier Nordtun til NTB.

- Må ha is i magen

Høyres talsmann Børge Brende håper løpet ikke er kjørt for de norske selskapene.

– Vi må ha is i magen og avvente en endelig avklaring. Det har vært mye rykter og ulike uttalelser om Shtokman. Hvis russerne vil ha med utenlandske partnere, mener jeg både Statoil og Hydro har levert gode anbud, sier Brende til NTB.

- Nedtur for Nord-Norge

– Russlands beslutning om å bygge ut Stockman-feltet alene betyr i praksis en utsettelse, sier assisterende direktør Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt.

Han sier det selvsagt blir en nedtur for Nord-Norge som hadde håpet på leveranser og service-oppdrag i tilknytning til en utbygging.

– Det konseptet man nå velger, ligger langt inn i fremtiden. Gazprom har ikke selv kompetanse til å bygge ut Stockman i dag. Det går imidlertid en nasjonaliseringsbølge gjennom Russland i dag, og ved å utsette prosjektet kan kanskje russisk industri komme inn i bildet senere. I hvert fall er det nok mange som håper det, sier Moe.

- Putin i norske fotspor

– Realpolitikeren Vladimir Putin ønsker nasjonal og statlig kontroll med olje- og gassindustrien, sier forsker John Kristen Skogan ved Institutt for forsvarsstudier.

– Det er en holdning som ikke burde være helt fremmed for Norge som selv har en oljehistorie der dette har vært bærende elementer, sier Skogan.

Han viser til de mange konsesjonene som ble delt ut i Boris Jeltsins periode på 90-tallet. De skapte russiske oligarker og ga store fordeler til utenlandske oljeselskaper.

Basert på en oljepris rundt 20 dollar var det mange som fikk fordeler som russerne nå prøver å normalisere, mener Skogan.

Han vil foreløpig ikke legge noe politisk i beslutningen om ikke å selge gass til USA.

– Beslutningen ser ut til å bygge på en kombinasjon av tekniske og økonomiske forhold, sier Skogan til NTB.

Betyr utsettelse

– Russlands beslutning om å bygge ut Shtokman-feltet alene betyr i praksis en utsettelse, sier assisterende direktør Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt.

Han sier det selvsagt blir en nedtur for Nord-Norge som hadde håpet på leveranser og service-oppdrag i tilknytning til en utbygging.

– Det konseptet man nå velger, ligger langt inn i fremtiden. Gazprom har ikke selv kompetanse til å bygge ut Shtokman i dag. Det går imidlertid en nasjonaliseringsbølge gjennom Russland i dag, og ved å utsette prosjektet kan kanskje russisk industri komme inn i bildet senere. I hvert fall er det nok mange som håper det, sier Moe til NTB.

(NRK/NTB)