NRK Meny
Normal

– Vanskeligere enn jeg hadde trodd!

Her går «Arktis-elevene» gjennom isen. Frivillig!

Går gjennom isen

Folkehøgskoleelevene går gjennom isen, og må forsøke å komme seg opp igjen av det iskalde vannet. Foto: Lars Krempig, Øytun Folkehøgskole. Redigering: Ragnhild Stokke Lundetræ.

Ved Øytun Folkehøgskole i Finnmark er det blitt en tradisjon å la studentene gå gjennom isen. Dette er for å gi elevene verdifulle erfaringer før de skal ut på lengre turer alene.

– Det er jo en litt skummel tid å gå på tur i fjellet. Man kan fort bli fristet til å ta en snarvei over isen på slutten av en lang dag. Hvis man tar den sjansen kan man fort gå i baret. Det er litt derfor vi har lagt opp til dette, sier lærer ved Øytun Folkehøgskole, Lars Haukanes Krempig.

– Uten tvil en utfordring

Det er elevene på linjen «Arktis» ved folkehøgskolen i Alta som var med på denne øvelsen. Før studentene går gjennom isen får de en innføring i hvordan man sjekker om isen er trygg og teknikker for å komme seg opp av vannet.

– I tillegg gir det studentene en fin utfordring, sier Krempig.

– Det blir gjort i veldige trygge rammer. Men det er uten tvil en utfordring å gå igjennom isen, sier han.

Lars Krempig

Lærer ved Øytun Folkehøgskole, Lars Haukanes Krempig, sier det å trene på å gå gjennom isen er en god utfordring for elevene.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Tips og triks

Krempig har ikke selv hatt noen dramatiske erfaring med å gå gjennom isen.

– Man skal ikke overdrive dette heller. Det er ikke livsfarlig å gå på isen. Men det å sjekke isen på denne tiden av året er veldig lurt, sier Krempig.

Krempig har flere tips å komme med når det kommer til hvordan man skal komme seg opp av vannet etter å ha gått i gjennom isen:

– Det ene er å ha ispigger med seg. Men en stokk kan også funke. Da fordeler man vekten bra, og det er lettere å komme seg opp. En annen fin huskeregel er å snu seg 180 grader før man begynner å klatre opp. Du blir fort tappet for energi hvis du brekker isen foran deg. Men hvis du snur deg 180 grader og prøver å komme deg opp samme vei som du kom i fra, vet man at isen holdt rett før du gikk igjennom, sier Krempig.

– Det blir et sjokk

Kristiansand kommune vil ikke merke isen, fordi det kan gi en falsk trygghet.

Isforholdene endres raskt. Selv om andre har gått på isen før deg er det lurt å sjekke selv om isen er trygg.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Ragnhild Stokke Lundetræ var en av studentene som var med på øvelsen.

– Vi fikk med oss is-pigger som vi skulle bruke for å komme oss opp igjen. Men det var nesten ingen som husket på å bruke dem, fordi det var så kaldt. Det blir et skikkelig sjokk, sier Lundetræ.

Lundetræ tror det er en fin erfaring å ha med seg. Spesielt med tanke på turene de skal på med folkehøgskolen.

– Det er greit å ha opplevd hvordan det er å falle gjennom isen. Det var vanskeligere å komme opp av isen enn det jeg hadde tenkt, sier hun.

Hun forteller at en av stipendiatene på skolen skulle prøve å tenne opp et bål etter han hadde gått i gjennom isen.

– Han skalv så mye på fingrene at han ikke fikk det til, sier hun.

Kárášjohka - Karasjok om våren

Isen på vann og elver kan være skummel både på søsten og våren. Her ved elven Kárášjohka i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK