NRK Meny
Normal

Fylkeslegen: – Dette er verre enn vi hadde fryktet

Det sier fylkeslegen i Troms, Svein Steinert, om det som kommer fram i Sivilombudsmannens rapport.

Svein Steinert

Fylkeslege Svein Steinert sier at det som er avdekket på Åsgård er mer alvorlig enn han hadde fryktet. Han sier at tilsynsmyndigheten nå må finne ut om den jobben helsetilsynet gjør er god nok.

Foto: Petter Strøm / NRK

Nå tar også tilsynsmyndigheten fatt i saken etter at en rapport fra Sivilombudsmannen kommer med krass kritikk av psykiatrisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Verre enn fryktet

Reim

Rapporten avslørte utstrakt bruk av tvangsmidler, blant annet reimer, på UNN, avdeling Åsgård.

Foto: Siv Eli Vuolab / nrk

– Rapporten vier alvorligere forhold enn vi hadde fryktet. Det sier fylkeslege Svein Steinert, som er tilsynsmyndighet i slike saker.

Han sier at omfanget av tvangsbruken er det mest alvorlige som kommer fram i rapporten.

– Vi visste ikke at det var så omfattende, sier han. Ledelsen ved UNN har lenge sagt at de jobber med å få ned tvangsbruken, men er tydeligvis ikke kommet langt nok.

Oppdaget for sent

Steinert slår fast at han mener de kritikkverdige forholdene burde vært oppdaget langt tidligere.

– Kontrollkommisjonen har plikt til å melde fra til tilsynsmyndigheten om kritikkverdige forhold. Vi har ikke mottatt noen slike meldinger det siste året, sier Steinert.

Han sier at de selv ikke har avdekket noe under sine egne tilsyn på sykehuset.

– Det betyr jo at vi må tenke gjennom hvordan vi drivet tilsyn, og hvordan vi samarbeider med Kontrollkommisjonen.

Svikt på flere plan

Betyr det som har skjedd at også tilsynsorganene har sviktet?

– Det gir oss i alle fall grunn til å tenke over om den måten vi driver tilsyn med er god nok. Vi må nå drøfte med sentrale helsemyndigheter om vi jobber på riktig måte.

– Sivilombudsmannens folk har jo vært inne på sykehuset i to dager, døgnet rundt. Slik arbeider ikke vi. Det blir derfor et grunnleggende spørsmål om vi har gode nok metoder til å avdekke ting, sier fylkeslege Svein Steinert.

– Kanskje bør vi komme på uanmeldt tilsyn og være mer til stede. Det er også mulig at vi må snakke mer med pasienter enn med ledelsen, sier han.