NRK Meny
Normal

Full krangel om hvem som må ta bilregninga

Tollerforbundet mener du som bileier vil bli lidende dersom årsavgiften på bil blir en forsikringsavgift. Finansministeren og forsikringsselskapene er helt uenige.

kø på Kvaløya

Årsavgiften på bil kan bli omgjort til en forsikringsavgift. Det er uenighet om du som bileier blir lidende dersom reformen gjennomføres.

Foto: Petter Strøm / NRK

Fredrik Støtvig

Fredrik Støtvig.

Foto: Erik Norrud

– Regjeringen vil effektivisere og forenkle arbeidet med å få inn årsavgiften på bil. Men avgiften skal inn til statskassa uansett, det er bare nye aktører som skal gjøre jobben. Vi mener vi hadde en effektiv måte å få inn pengene på, og vi er usikre på om privat næringsliv kan gjøre det billigere, sier leder i tollerforbundet, Fredrik Støtvig.

For tiden er forslaget om å gjøre årsavgiften på bil om til en forsikringsavgift ute på høring. Dermed blir ansvaret for å få inn avgiften flyttet fra Skatteetaten til forsikringsselskapene selv.

Tollvesenet, som hadde oppgaven frem til i år, mener i sitt høringssvar at du som bileier blir lidende.

– Forsikringsselskapene skal jo også ha penger for denne jobben. Vi kan med rimelig stor grad si at det blir dyrere for bileierne, sier Støtvig.

Skal ikke tjene på det

Tom Staavi

Tom Staavi.

Foto: Jon Petrusson / NRK

– Det vil ikke bli dyrere for bileierne. I arbeidet med å finne en mulig løsning på dette ligger det føringer om at vi i finansnæringen skal ikke legge til ekstra administrasjonskostnader på dette arbeidet, sier Tom Staavi, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, hovedorganisasjonen for finansnæringen i Norge.

Han mener snarere tvert imot at noen bileiere kan spare penger dersom den nye løsningen blir innført.

– En fordel med dette forslaget er at den nye avgiften vil følge forsikringen din. Så dersom du har en bil som ikke er forsikret for en lengre periode, for eksempel en veteranbil som står vinteren gjennom, vil du ikke være nødt til å betale årsavgift for et helt år på bilen, kun for den perioden bilen er forsikret.

– Skal bli enklere for bilistene

Siv Jensen

Siv Jensen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Finansdepartementet jobber fortsatt med tett med finansnæringen for å finne den beste måten å gjennomføre reformen på, dersom den blir vedtatt. Finansminister Siv Jensen er tydelig på hva målet med reformen er:

– Det handler om å gjøre det enklere for bilistene, med en mer fleksibel innkreving. For mange er det krevende å betale årsavgiften i en bolk. I tillegg er det flere som har biler som ikke er i bruk i lengre perioder. De vil spare penger på den foreslåtte løsningen, sier Jensen.

Norsk tollforbund hevder at de i 2012 kom med forslag til hvordan årsavgiften kunne deles opp i flere avdrag.

– Det statlige apparatet har rett og slett ikke gode nok IT-systemer til å gjennomføre noe slik. Forsikringsselskapene er effektive, kundevennlige og har bedre IT-systemer enn det statlige systemet, sier Jensen.

Kan du garantere for at det ikke blir dyrere for bileierne dersom den foreslåtte reformen blir innført?

– Vi jobber for å få til en ordning hvor den økonomiske belastningen skal være slik den er i dag.