NRK Meny
Normal

Fulgte en alternativ rute da det fatale skredet gikk

Røde Kors og Troms Skredgruppe har sluppet rapporten etter at en skikjører omkom i snøskredet i Lyngen i mars.

Snøskred i Lyngen

Luftambulansen deltok i aksjonen etter snøskredet.

Foto: Arild Yngve Koch

I en ny rapport kommer det fram at gruppen med turister var på en privat tur uten guide i Lyngsalpene da det fatale skredet gikk den 16. mars i år. De to første skikjørerne ble ikke berørt av skredet, mens en av dem ble begravd i overflaten med skien sittende fast om lag to meter under snøoverflaten.

Nordlys omtalte rapporten først.

En fjerde skikjører ble begravd av snømassene, og ble gravd fram under fem meter snø. Den italienske skituristen overlevde ikke ulykken, og omkom dagen etter på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

I rapporten står det at gruppen besluttet å krysse et høytliggende dalføre, og gå opp til Rørnestinden hvor snøforholdene var bedre. Deretter returnerte gruppen til Rørneshytta, og fulgte deretter elveføret ned mot Lyngseidet.

Den normale ruten gikk imidlertid i et noe annet trasé.

Løste ut skredet

– Hundre meter før dalen vider seg ut mot sør er det en trang passasje i dalføret hvor med over 30 graders hellinger helt ned til elveleiet på begge dalsider, her har de valgt å sette sporene 10–15 meter opp i på nordsiden av dalføret – muligens på grunn av elveråk i bunn. Det er da de løser ut hovedskredet som de blir rammet av. Det samme skredet sette i gang to mindre skred på motsatt side av dalføret like i over- og underkant av hovedskredet, skriver Lyngen Røde Kors og Troms Skredgruppe i rapporten som er publisert på nettstedet Varsom.no.

Store styrker rykket ut etter snøskredet. Både Lyngen Røde Kors, Folkehjelpen i Lenangen, Norske Redningshunder og Seaking deltok i redningsaksjonen. Dessuten bidro Luftambulansen og politiet.