NRK Meny
Normal

Nye E8 kan koste liv

Nødetatene frykter at fremkommeligheten på E8 gjennom Lavangsdalen kan koste liv når midtdelerne er på plass på veien.

Brannbiler og ambulanser bli stående bom fast på E 8 igjennom Lavangsdalen, og ikke komme seg frem til et eventuelt ulykkessted. 
.
De nye midtdelerne på strekningen har bekymret nødetatene, i dag fikk de sjekket fremkommeligheten ved en trafikkulykke.

Brannbiler og ambulanser som blir stående bom fast og ikke kommer seg frem til et ulykkessted. Det er bekymringen til nødetatene når de nye midtdelerne er på plass på den ulykkesbelastede strekningen utenfor Tromsø.

Tid er viktig når ei ulykken har skjedd, hvert minutt og sekund teller for å redde liv.

Fremkommeligheten ved en bilulykke har bekymret nødetatene. Og midtdeler, smal vegbane, kø og store utrykningskjøretøy kan i verste fall føre til at liv går tapt.

– Vi er totalt avhengig av å komme så nært skadestedet som mulig, sier Morten Nilsen, brannmester i Balsfjord kommune.

Smalere vei

I Lavangsdalen er veibredden 10 meter, mens på andre strekninger med midtdeler er bredden 12 meter. I dag ble innfartsveien til Tromsø stengt for å se på hvordan forholdene til redningsfolkene vil være ved ei alvorlig trafikkulykke.

Allerede før byggingen av veien med midtdeler ønsket nødetaten en breiere vei, eller andre løsninger som vil gjøre det enklere for dem å komme helt frem til skadestedet.

– De tre nødetatene brann, politi og helse er helt avhengige av hverandre for å redde liv. Vi vet hva et liv er verd, og det går ikke an å sette det opp mot kroner og øre, sier Morten Nilsen.

Saken fortsetter under bildet:

Nødetater øver

Nødeateten øver i Lavangsdalen utenfor Tromsø.

Foto: Gunnar Baardsen

Avviser kritikken

Statens vegvesen mener nødetatene er hørt i byggingen av ny veien, og avviser kritikken.

– Det har vært et samarbeid hele veien. De er tatt med på råd, så dette er ikke egentlig noe nytt, sier prosjektleder Knut Øvervoll i Statens vegvesen.

Gode resultater

40 observatører og alle utrykningsetater var med på øvelsen på E8 i Lavangsdalen, som ga nødetatene de svarene dem var på jakt etter.

– Det har gått over all forventning. Men det som er spesielt viktig å legge merke til er at utrykningsetatene kom frem. Og strategien vi har lagt har vist seg å fungere, sier Alf Arne Øvergård, politioverbetjent i Troms politidistrikt.