Frykter samehets har store mørketall

Få samer melder ifra om diskriminering, det sier likestilling- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Sunniva Ørstavik

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik forstår at det kan være en belastning å stå fram som diskriminert.

Foto: Jon Are Berg-Jacobsen / LDO/Presse

Denne uka ble det kjent at en ung kvinne fra Karasjok nylig ble overfalt og trakassert av flere unge gutter i Trondheim, og historien har vakt sterke reaksjoner.

Men den samiske levekårsundersøkelsen som nå pågår i de fem nordligste fylkene, viser at samer som hetses ikke melder fra.

Kun 1,5 prosent av alle samer har meldt ifra om diskriminering.

– Store mørketall

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Det var sist torsdag at Karasjok-jenta Eli Anne Nystad (23) ble hånet og forsøkt påtent av en gjeng med gutter på utestedet «Downtown» i Trondheim sentrum.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik tror mørketallene er store.

– Jeg har det samme inntrykket. Vi får svært få saker fra samer som har opplevd diskriminering. Sammenlignet med de undersøkelsene om opplevd diskriminering blant samer, og historier vi får gjennom media, så er det urovekkende, sier hun.

– Hva tror du er årsaken til mørketallene?

– Jeg tror det er flere årsaker til at folk ikke sier ifra. Generelt så vet vi at reaksjonen hos dem som blir diskriminert er at man ikke orker å si ifra om det og opplever det som belastende å stå fram, sier Ørstavik.

Belastning å stå fram

Hun forteller at de har en utfordring å nå ut til folk og vise at de er til for alle.

– Det er enkelt og gratis å ta kontakt med oss. Hos den som blir diskriminert er det mange barrierer for å orke å si ifra, og så er det kanskje vanskelig å vite hvor man skal si ifra. Vi jobber med å bli mer synlig, sier Ørstavik.