Hopp til innhold

Bekymret radioaktiv lekkasje i Barentshavet

Bellona frykter at ryktene om atomlekkasje i Barentshavet skal stemme.

Russisk atomubåt av November-klassen

K-159 var en atomubåt i novemberklassen som sank i Barentshavet august 2003.

Foto: AP

Nils Bøhmer
Foto: Bellona

Denne uka starter en norsk-russisk ekspedisjon i Barentshavet. Målet er den russiske ubåten K-159, som full av radioaktivt brensel sank i 2003, 13 mil fra norskekysten.

Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona er glad for toktet, men frykter at ryktene om radioaktiv lekkasje skal stemme.

– Det viktigste er å få bekreftet om ubåten lekker radioaktivitet eller ikke. Det har vært noen rykter på russisk side om at denne ubåten og reaktoren allerede har begynt å lekke radioaktivitet, sier Bøhmer.

Dårlig teknisk stand

K159 var en sovjetisk ubåt i November-klassen. Den drøyt 100 meter lange ubåten skulle slepes til Murmansk for kondemnering da det gikk fryktelig galt 30. august 2003, og båten sank på Kildinbanken, 13 mil fra Norskekysten.

– Ubåten er i en veldig dårlig teknisk stand. Så det er klart at det er muligheter for at den kan begynne å lekke. Da vil det i første rekke være en psykologisk effekt med at det begynner å gå rykte om at fisken i Barentshavet er radioaktivt forurenset. Og at det kan påvirke eksportmarkedet, sier Bøhmer.

Tror ikke på lekkasje

Per Strand, avdelingsdirektør i Statens strålevern, tviler på ryktene om radioaktiv lekkasje.

– Vi har hele tiden et overvåkningsprogram som ikke har indikert noe utslipp så langt. Der tas det prøver et stykke fra ubåten hvert år. Vi tror ikke at det er noe utslipp, men vi vil jo være helt sikre, sier Strand.

Det Norsk-Russiske toktet til ubåtvraket har en tidsramme på tre uker. Men det er ventet at de fysiske vannprøvene og undervannsopptakene, vil være gjennomført i løpet av en uke.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark