NRK Meny
Normal

Frykter private multemyrer

Forum for natur- og friluftsliv frykter mer privat natur, etter at Finnmarkskommisjonen tildelte en privatperson særlige rettigheter til en multemyr.

Multebærplukking

Finnmarkskommisjonen jobber nå med å kartlegge mulige bruks- og eierrettigheter til naturen i Finnmark.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det er grunn til å frykte en privatisering av naturen i Finnmark. Det mener Forum for natur- og friluftsliv etter at Finnmarkskommisjonen nylig tildelte en enkeltperson særlige rettigheter til en multemyr.

Dette bryter med hvordan vi forholder oss til naturen i Finnmark, mener organisasjonens koordinator Anne Greve.

– De fleste har vel sin favorittmyr. Men skilting med private myrer er noen som vi ikke er vant med her. I alle fall der det ikke har vært privat eiendom fra tidligere av, sier Greve.

Eierrettigheter

Finnmarkskommisjonen jobber nå med å kartlegge mulige bruks- og eierrettigheter til naturen i Finnmark.

Og i sin siste rapport fra Varangerhalvøya konkluderte de med at en person fra Vestre Jakobselv hadde særlige rettigheter til å plukke multer på en myr i nærområdet.

Dette er første gang kommisjonen tildeler en slik særrettighet til en enkeltperson.

Men Anne Greve i Forum for natur- og friluftsliv frykter nå det kan bli flere slike saker.

– Vi er redd for at dette skal bli en slik politikk vi blir møtt med videre nå. At det blir sånn at vi skal ha privat inngjerding på multemyra, det ville være et tap for oss alle, sier Greve

Ikke like skeptisk

Finnmarkskommisjonens beslutning skal nå ha en ny vurdering i Finnmarkseiendommens styre.

Og i motsetning til Greve er nestleder Hartvik Hansen ikke like skeptisk til at enkeltpersoner tildeles slike rettigheter.

– Hvis det er et mindre begrenset område ser ikke jeg det som en stor utfordring. Det kommer nok ikke til å bli mange slike tilfeller, sier Hansen.