Hopp til innhold

Aibel-sjef gikk på dagen etter kutt: – Frykter kompetanseflukt

Tidligere daglig leder for Aibel i Harstad frykter at Nord-Norge vil miste viktig kompetanse etter at selskapet kutter kraftig i staben.

Aibel Harstad

Aibel i Harstad har fra 2012 redusert fra 100 ansatte til rundt 40.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Vi sier til ungdom at de skal satse i Nord-Norge og oppfordrer til utdanning innenfor bransjen, men så har vi ingen langsiktighet for det vi tenker og sier, forteller Jan Are Guldbrandsen.

Onsdag fikk 45 personer beskjed om at de må forlate jobben hos Aibel i Harstad. Fra før har oljeserviceselskapet kuttet 20 stillinger i byen.

Daglig leder ved Harstad-kontoret, Jan Are Guldbrandsen valgte å gå på dagen da kuttene ble kjent, skriver Harstad Tidende som først omtalte saken.

– Situasjonen ble for vanskelig. Det er nesten helt umulig å sitte som leder når vi slipper opp for oppdrag og er nødt til å redusere med så mange ansatte på lokasjonen. I tillegg til kuttene som har vært tidligere, sier Guldbrandsen til NRK.

I hele selskapet skal 250 stillinger bort som følge av manglende oppdrag i næringa.

– Blir som å begynne rett i Eliteserien

Oljebransjen har ved flere anledninger oppfordret unge til å ta utdannelse og flytte hjem til Nord-Norge. Nå lurer Guldbrandsen på hva som skjer med de unge.

– Det tenker jeg mye på når jeg har dårlige dager i forhold til det som skjer i nord. Konsekvensene blir at vi mister mye kompetanse som vi har begynt å bygge opp, forteller han.

Jan Are Guldbrandsen vil få frem at oppsigelsen hans ikke er en protest mot selskapet da de lenge har fått færre oppdrag. Han har også tro på at markedet i nord vil ta seg opp igjen.

– Men utfordringen blir å ha tilstrekkelig kompetanse og kapasitet i landsdelen til å ta del i eventyret som kommer. Å bygge opp seniorkompetanse for å kunne ta større oppdrag tar 5–7 år, og dette mister vi veldig mye av. Det blir som å starte og trene et fotballag i dag, og begynne rett i Eliteserien. Skal man jobbe i nord må man tenke langsiktig når det gjelder utvikling og kompetanse.

Aibel

Tidligere daglig leder for Harstad-kontoret frykter at kuttene i bransjen vil føre til kompetanseflukt.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Det er forferdelig

På nettsiden til selskapet står det at hovedoppgaven til Harstad-kontoret er kontrakten med Statoil for vedlikeholds- og modifikasjonsarbeid på produksjonsskipet Norne i Norskehavet.

Aibel startet opp i Harstad i 2010, og var våren året etter rundt 20 ansatte. i 2012 var de oppe i 100 personer på kontoret.

Nå er det redusert til et kontor med mellom 30 og 40 ansatte.

– Jeg synes det er forferdelig. Jeg håper de ansatte finner seg noe fornuftig å gjøre og at de kanskje klarer å være igjen i nord. Hvis de tør og klare å ha is i magen, blir det nok behov for dem etter hvert, sier han.

Selv vil han ikke utelykke at det er aktuelt å gå tilbake i bransjen, men slik situasjonen er nå synes Guldbrandsen det er umulig.