Hopp til innhold

Frykter ikke svartebørs på Bukta

Men festivalsjefen støtter forslaget om å kriminalisere svartsalg av billetter.

Buktafestivalen 2005
Foto: Jarl-Stian Olsen, Bukta.no

Kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) sendte tirsdag ut forslag om en egen svartebørslov på høring. Forbudet gjelder salg til høyere pris enn det som står på billetten.

Revet vekk

I går meldte festivalledelsen at alle billettene til Buktafestivalen var revet vekk. En nærmere opptelling viser imidlertid at det fortsatt er 100 dagspass til fredag som ikke er solgt, og disse vil bli lagt ut for salg.

Nettopp på grunn av det voldsomme billettsalget, har ikke festivalsjef Robert Dyrnes merket seg noe organisert svartebørs-virksomhet i forbindelse med Buktafestivalen.

– Jeg tror nok ikke svartebørssalg blir et problem for Buktafestivalen i år. Rett og slett fordi det kom litt brått på. Verken vi i festivalen eller publikum, eller de som driver med organisert svartebørssalg, har hatt noen mulighet til å forut se dette, sier Dyrnes.

Stort problem

Han vil likevel støtte Giskes forslag om å forby denne typen virksomhet. Problemet med svartsalg er velkjent i bransjen, mener Dyrnes.

– Jeg vet om arrangører som har satt opp både en og to ekstraforestillinger, som har brent inne med billetter og endt opp med halvtomme saler på grunn av folk som har spekulert i dette med videresalg. Arrangørene er de som taper på dette, og de må betale honorarene for konsertene de har satt opp, sier han.

Giskes forslag får imidlertid motbør fra annet hold. Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund, mener det er tullete at politiet skal bruke ressurser på slike saker.

 – Dette er en type oppgave som aldri vil bli prioritert med alle de oppgaver politiet er satt til å løse og hvor selv alvorlig kriminalitet må vente, sier han til NTB. 

Arrangørene må forebygge

Johannesen mener svartebørsproblemet i stedet bør forebygges ved at arrangører pålegges å bruke moderne billetter som er vanskeligere å videreselge eller forfalske.

– Det for enkelt å kriminalisere alt som er vondt og vanskelig i samfunnet og deretter kreve at politiet skal prioritere det. Her kan Stortinget igjen vedta regler som det ikke er mulig å følge opp, sier han til NTB.

Snuskete business

Dette mener Dyrnes er feil holdning til et omfattende og stadig voksende problem.

- Jeg har arrangert konserter i snart 15 år, og vil jeg faktisk påstå at Johannesen ikke har helt peiling på hva han snakker om. Dette er et reelt problem for oss som driver med arrangementer, sier han.

Han er skuffet over at politet ikke vil prioritere å få bukt med svartebørs-salget.

 – Det sitter et usynlig mellomledd og tjener penger, og det er en slags kriminalitet vi må få bukt med. Jeg synes det er trist at han ikke ser at det er et problem at det sitter noen og selger billetter for det tredoblete av prisen. Per definisjon er dette snuske business, mener Dyrnes.