Frykter ikke russisk importstopp

Oppdrettsnæringen i Norge frykter ikke russisk importnekt av laks.

Lakseoppdrett

Tross strenge russiske regler, frykter ikke norsk oppdrettsnæring importnekt av laks.

Foto: Henning Bagger / NRK

Russisk veterinærtjeneste har lenge vært bekymret for kontrollen av oppdrettsfisk i Norge, og truer nå med å stoppe all import av laks.

Støtter russisk importnekt

Oppdrettsselskapet Grieg Seafood har allerede fått stopp fra sitt anlegg i Alta, men forventer snart å kunne fortsette salg på det russiske markedet.

Administrerende direktør i Grieg Seafood, Morten Vike, frykter ikke importnekt av norsk oppdrettslaks til Russland.

– Alle tall og målinger vi er kjent med, viser at det ikke er noen problemstilling. Jeg velger faktisk å tro at det ikke blir noen boikott fra Russland. Laksen er trygg å spise, både for nordmenn og russere, sier han.

Skeptiske russere

Den russiske veterinærtjenesten er bekymret for kontrollen av norsk fisk. Griegs oppdrettsanlegg i Alta er en av tretten anlegg som har fått importstopp etter at russisk veterinærtjeneste hevdet å ha funnet bly i fisken.

Norsk laks nektes i Russland

Russland åpner for Grieg Seafood

– Nå har det vært en inspeksjon i Finnmark, og vår opplevelse av den inspeksjonen var god. VI håper og tror derfor at anlegget vil bli åpnet igjen så rakst som mulig, sier en optimistisk Vike.

Ideelt marked

Anlegget i Alta har nå måtte finne andre marked å selge fisken til.

– Vårt anlegg i Alta er helt ideelt plassert for det russiske markedet. Vi sparer tid på leveranse til markedet, så ideelt sett er det bedre for oss å levere til Russland, enn for eksempel til Sør-Europa, sier Vike.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bjørn Røthe Knudtsen

Regiondirektør i mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Bjørn Røthe Knudtsen, er ikke bekymret.

Foto: NRK

Frykter ikke importstans

Mattilsynet sier det norske regelverket er i samsvar med internasjonal standard men at det russiske vektlegger blant annet bakterier sterkere.

Regiondirektør i mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Bjørn Røthe Knudtsen, tror ikke forskjeller i regelverket vil føre til total importstopp.

– Ingen av tilbakemeldingene vi får fra Russland, gir oss grunn til å forvente at de vil innføre en full importstans for norsk ferskfisk sånn som situasjonen er i dag.