Frykter ikke dommen

- Vi har loven på vår side, og fortsetter utbyggingen til våren, sier veilaget om veien til Nervei.

Nervei

Nervei.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Rettssaken der reinbeitedistrikt 13 gikk til sak mot Nervei veilags veiutbygging gikk i tingretten fredag, og utfallet i saken kommer denne uken.

- Vi vet vi har loven på vår side, og fortsetter dermed veiutbyggingen til våren, sier styremedlem i veilaget, Arnulf Pettersen.

- Vi frykter ikke utfallet. Vi vet at alt er i orden, så de kommer ingen vei med den.

- Har ikke hatt lov til å starte

Reinbeitedistrikt 13 som står bak søksmålet krever derimot stans i arbeidet med å bygge vei til den lille bygda ved Tanafjorden.

- Vi håper at tingretten bestemmer at denne ulovlige aktiviteten stoppes, sier advokat for Reinbeitedistrikt 13, Trond Biti.

Folk i Nervei har kjempet i over femti år for å få vei, og i sommer begynte byggearbeidet.

Reinbeitedistrikt 13 mener Nervei veilag ikke har hatt hjemmel til å starte utbyggingen, mens veilaget på sin side reagerer på at veiutbyggingen blir stemplet som ulovlig.

- Det at man sier at vi ikke har hjemmel til det må bero på lover som vi ikke kjenner til. Sammen med kommunen har vi benyttet oss av en lovlig saksbehandling, noe annet er ikke vi herre over. Det har ikke skjedd noe ulovlig, sier Pettersen.

Kan løses med erstatning

Reindrifta håper i første omgang på at veiutbyggingen stanses, men innrømmer at en kompensasjon eller erstatning i form av ekspropriering også kan være en mulig løsning på konflikten.

- Det er ikke vanskelig å se at dette er et lite lokalsamfunn som opplever det som svært viktig å få veien i forhold til å opprettholde folketallet. Derfor ser vi også en mulighet for at det på et gitt tidspunkt kan bli truffet ekspropriasjonsvedtak her.

Veiutbyggingen er uansett midlertidig stoppet fordi årets veibudsjett er tømt, men planen er oppstart igjen til våren.

- Har reindrifta noen måte å stanse veiutbygginga på?

- Nei, det har de ikke. De har vært med hele veien, og reguleringsplanen er i orden. Så det tror vi ikke på, sier Pettersen.

Les også:

Avviser veiklage

Ingen tro på veistans

Vil stoppe veiutbygging

Vei til Nervei utsatt

– Vi har ventet i 50 år på vei