NRK Meny
Normal

Frykter Forsvaret forsvinner fra Midt-Troms

Ordfører i Sørreisa, Paul Dahlø, frykter at både luftforsvarets stasjon i Sørreisa og Hæren i Målselv kan blir foreslått nedlagt.

Luftforsvaret

Luftforsvaret har blant annet base på Bardufoss i Målselv kommune.

Foto: Kristian Kapelrud / Forsvaret

– Begge regjeringene har vært enige om at det er mest nødvendig å ha forsvaret basert i nordområdene, der det er ressurser som skal vernes og suverenitet som skal hevdes, sier ordfører i Sørreisa, Paul Dahlø, til NRK.

– Da må man vise det i praksis også, og ikke flytte ting vekk og ned til østlandsområdet, mener han.

Ap-ordføreren skal tirsdag i samtaler med stortingsrepresentant i Ap, Martin Henriksen, for å fortelle om sin frykt.

– Selvfølgelig vil regjeringen prøve å snu på vedtakene som ble gjort for to år siden, men vi må ha en beredskap i nord, sier Dahlø.

Fylkesrådsleder Paul Dahlø

Ordfører i Sørreisa, Paul Dahlø, mener det er viktig å ha beredskap i nord.

Foto: Ole-Kristian Losvik

Kuttliste for Forsvaret

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen gjennomfører for tiden et arbeid i forbindelse med utviklingen av hans fagmilitære råd (FMR) som skal legges frem 1. oktober i år.

Torsdag ble det kjent at Orion-flyene som patruljerer langs norskekysten kan bli historie fordi forsvarssjefen vurderer å erstatte dem med ubemannede fly, såkalte droner.

Forsvarssjefen har allerede lagt fram ei omfattende kuttliste for Forsvaret, der Garden kan bli halvert, kutt i antall seiledøgn for marinefartøy og redusere tallet på flytimer og trening i simulator for Luftforsvaret, skriver Aldri mer.

– Tyder på flytting

Dahlø mener lekkasjene som er kommet, tyder på at det kan bli foreslått å flytte mye av Forsvaret vekk fra Midt-Troms.

– Vi må ha beredskap på alt som gjelder tilstedeværelse i Nord-Norge og nordområdene. Det er det vi står vakt om, og det vi har fokus på, sier ordføreren.