NRK Meny
Normal

Frykter for sikkerheten

Reiselivet på Svalbard etterlyser tryggere forhold for turister.

Hornsund

Hornbreen på Svalbard.

Foto: Yngvar Hartvigsen

Det lokale reiselivet på Svalbard har lenge ønsket ei godkjenningssordning for de som har ansvar for turister der.

- Vi ønsker en godkjenningsordning for guider og turoperatører.

Det sier reiselivssjef på Svalbard, Tove Eliassen.

Hun  mener det kan gjøre Svalbard tryggere for de som besøker øygruppa.

Ekstrem natur

Eliassen beskriver naturen på Svalbard som ekstrem, både på land og til havs.

- Det første man tenker på er  isbjørn. Men det finnes en rekke andre fare som man ved hjelp av god kunnskap kan unngå, sier Eliassen til NRK.

At det lurer andre farer enn isbjørn fikk utenlandske turister ombord på en russisk turistbåt fikk erfare onsdag ettermiddag. Ved Hornbreen falt deler av en isbreen ned i og rundt båten, og atten personer ble skadd. Fire av dem alvorlig.

Ingen krav

Det finnes i følge Sjøfartsdirektoratet ingen retningslinjer på hvor nært fartøy kan gå isbreene på Svalbard. I dag er det kapteinen som har ansvaret for sikkerheten.

Reiselivssjefen frykter for turisters sikkerhet og håper på ei strengere ordning raskt.

- Man er nødt til å være sikker på at dem som har ansvaret faktisk også kan ivareta en gruppes sikkerhet uten at man trenger hjelp og assistanse fra andre, sier reiselivssjefen.

Sysselmannen vurderer tiltak 

Etter onsdagens ulykke ønsker Sysselmannen på Svalbard et møte med reiselivsnæringa, sier assisterende sysselmann Elisabeth Løwold.

- Vi har kommet ganske kort i saksgangen sålangt, men denne hendelsen avstedkommer et møte for å se på hva vi kan gjøre for etterarbeidet. Men vi må få et møte for å se på hva vi kan gjøre for å unngå dette, sier hun.