NRK Meny
Normal

Frykter for fiskeindustrien

Ferskfisk- og filetindustrien i nord, vil forsvinne dersom Aker Seafoods skiller ut Norway Seafoods. Det sier Hammerfest-ordfører Alf E Jakobsen.

Alf E. Jakobsen

Hammerfestordfører Alf E Jakobsen er bekymret over at Aker Seafoods vil selge seg ut av seks produksjonsanlegg i Finnmark.

Foto: Arbeiderpartiet

Jakobsen er svært bekymret over at Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods vil selge seg ut som eier av seks produksjonsanlegg i Finnmark.

– Det vil i verste fall bety at fiskeindustriarbeidsplasser på land forsvinner. Vi ser tendenser til at de ikke leverer fersk fisk nå. I beste fall fryser de fisken de to siste dagene før de leverer. Resten er frossenfisk, som de selger ut av landsdelen.

– Er nødt til å tjene penger

Thomas Farstad

Konsernsjef Aker Seafoods, Thomas Farstad.

Foto: Baard Ek / Marine Harvest

Konsernsjef Aker Seafoods, Thomas Farstad skjønner at Jakobsen og andre er bekymret, men sier at bedriften har tapt store summer på landanleggene.

– I perioden 2006 til 2010 tapte vi 70 millioner på foredling av fisk i Norge. Det kan ikke fortsette, og det tror jeg alle forstår. Jeg forstår også at noen er bekymret, men vårt mål er å gjenreise lønnsomheten ved foredling av fisk, også i Finnmark.

Les også: Mindre overskudd i Aker Seafoods

Les også: Aker Seafoods delt i to

Inviterer til møte

I midten av november skal det være et møte i Tromsø, der Aker Seafoods har invitert ordførere fra berørte kommuner i nord. Også fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen skal delta.

– Vi inviterer alle involverte, både tillitsvalgte og politikere til en prosess og dialog. Vi må snu alle steiner i vår virksomhet for å finne nye og gode løsninger, sier Farstad.

Og selv om han er en av de inviterte politikerne er Hammerfestordfører Alf E Jakobsen skeptisk til hva som kommer til å bli sagt på møtet.

– De kommer sikkert til å si at dette gjøres av økonomiske grunner, eller at de fortsatt har en ferskfiskstrategi og at dette gjøres for å berge arbeidsplasser. Men det er i alle fall ikke for å berge industrien på land.