Hopp til innhold

Frykter barnedødsfall på grunn av jordmormangelen i Tromsø

Hver dag blir nær et titalls gravide avvist når de vil bestille time hos jordmor i Tromsø. Jordmormangelen kan være en risiko for babyers helse, frykter psykologiprofessor.

Gravid kvinne

Alle kommuner er pålagt å tilby jordmortimer til gravide, men i Tromsø er kapasiteten sprengt.

Foto: Robert Schlesinger (Illustrasjon) / NTB Scanpix

– Skal vi følge rapportene, kan det bety at flere barn faktisk dør, sier psykologiprofessor Catharina Wang ved UiT–Norges arktiske universitet.

Rapporten hun henviser til, er en Cochrane-rapport som har tatt for seg om det er like trygt å følges opp av jordmor gjennom svangerskapet som av fastlege eller fødselslege.

Catharina Elisabeth Arfwedson Wang

Psykologiprofessor Catharina Wang ved UiT–Norges arktiske universitet frykter for barns helse.

Foto: Bjørn-Kåre Iversen

Den konkluderer med at kvinner som ble fulgt opp av jordmor hadde lavere sjanse for å føde for tidlig eller miste barnet.

I fjor opprettet kommunen en jordmortjeneste i kommunal regi. Men fra starten av viste det seg at de tre jordmødrene som til sammen utgjør 2,75 prosent jordmorstilling har for liten tid til å følge opp de som årlig utgjør rundt tusen gravide i kommunen.

Nasjonale retningslinjer anbefaler at gravide skal få møte jordmor minst fem ganger i løpet av graviditeten, men mange får bare en eller to. Bekymringsfullt, sier Wang.

– Det å tidlig komme i dialog med jordmor er kjempeviktig for å redusere engstelsen og bekymringene som mange kvinner kan ha helt fra starten av, sier professoren.

Fortvilet situasjon

Forskningen viser at det er klar sammenheng mellom mors helse under svangerskapet og barnets helse.

– En tett oppfølging fra starten er av veldig stor betydning for kvinnens helse. Og man vet det er sammenheng mellom engstelse hos kvinnen og komplikasjoner rundt fødsel, sier Wang.

Jordmor Edel Ballovarre Sørlie sier situasjonen er fortvilet.

– De som kommer hit prøver vi å gi noen timer til, slik at de har anledning til å møte jordmor flere ganger i graviditeten. Men ofte må vi dessverre avvise. Det gjør vi daglig via sentralbordet her, sier hun.

Byråd i Tromsø, Brage Larsen Sollund

Byråd for helse, utdanning og oppvekst i Tromsø, Brage Sollund, sier kommunen må få en bedre tjeneste.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Skal vurdere tjenesten

På papiret skulle jordmorkapasiteten bli styrket når kommunen overtok, men byråd for helse, Brage Sollund, innrømmer at organiseringen kan bli bedre.

– Vi er åpen på at vi må vurdere både organisering og ledelse av denne tjenesten, for det er helt klart at vi ikke er tjent med sånn det er nå, sier Sollund.

Men psykologiprofessor Wang mener det er mer enn omorganisering som trolig må til for å gi gravide det tilbudet de trenger.

– Her foreligger det helt sikkert tall på hvor mange som skal til for å dekke behovet. Men Tromsø er en ung kommune med mange studenter som blir gravide, og da er det kjempeviktig få god jordmordekning fordi mange studenter bor langt hjemmefra og lite sosiale nettverk, sier Wang.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark