Hopp til innhold

Frykter at rømmingstallene er høyere enn antatt

Forskning ved settefiskanlegg på Vestlandet viser at antallet rømt lakseyngel kan være større enn antatt. Derfor har Fiskeridirektoratet nå trappet opp kontrollen.

Oppdrettslaks

Rømt lakseyngel kan blande seg med villaksen, noe som ikke er ønskelig.

Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

I de siste dagene har folk fra Fiskeridirektoratet vært ute i tre elver i Sør-Troms for å prøve å få en oversikt over mengden rømt fisk i nærheten av settefiskanleggene i området.

I forrige uke rømte 40 000 smålaks, eller smolt, fra et slik anlegg i Bergsfjorden i Troms. Når disse fiskene blander seg med villaksen, risikerer man at det kan ødelegge det genetiske materialet som er spesielt for villfisken i området.

I 2015 gjennomførte Fiskeridirektoratet undersøkelser i nærheten av settefiskanlegg på Vestlandet. Dette forsøket avslørte at det forekommer rømming av smålaks nede i anleggene, der både direktoratet og oppdrettsnæringen trodde anleggene var tette.

– Derfor har vi nå satt i gang en nasjonal undersøkelse for å kartlegge denne utfordringen, sier seniorkonsulent i Fiskeridirektoratet, Baard Baik.

Ved hjelp av et fiskeredskap som gir fisken støt har Baik, sammen med fiskebiolog Øyvind Kanstad-Hanssen, fanget fisk i Foldvikelva, Salangselva og i en liten elv i Faksfjord.

I de tre elvene i Troms fant de én rømt lakseyngel.

– Vi kan ikke trekke så mange konklusjoner ut fra dette ene funnet. Å snakke om hvilken trussel dette utgjør er jo bare tull, men det er i utgangspunktet et signal om at det er noen rutiner som ikke fungerer hundre prosent, sier Kanstad-Hanssen.