NRK Meny
Normal

Frykter at bevis i overgrepssaker mot barn går tapt

Universitetssykehuset klarer ikke å få undersøkt alle barna som kan ha vært utsatt for vold eller overgrep. Politimester frykter at viktige bevis i overgrepssaker kan gå tapt.

Ole B. Sæverud

Ole B. Sæverud, politimester i Troms politidistrikt.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Voldssaker mot barn er ofte saker med lite bevis. Derfor er det ekstremt viktig å finne blåmerker eller andre merker etter vold, sier politimester i Troms, Ole B. Sæverud.

I dag fortalte NRK at antallet barn som avhøres ved barnehusene øker fra år til år. Dette kommer både av at flere anmelder og at hjelpeapparatet avdekker flere voldssaker.

Dette fører også til at det er behov for flere medisinske undersøkelser av voldsutsatte barn. Det har økt fra seks for ti år siden til rundt 90 i året i dag.

For få ressurser

Nå frykter politimesteren at det ikke finnes ressurser til å undersøke voldsutsatte barn før bevisene blir borte.

– Vi har et fantastisk samarbeid med barneavdelinga på UNN, men vi ser at de ikke er dimensjonert til å håndtere den økte belastningen, og det merker vi konsekvensene av, sier Sæverud.

Created by InfoDispatcher

Han får støtte fra overlege ved barneavdelingen, Ellen Berit Nordal. Hun legger vekt på at bevis i barnevoldssaker gjerne fort blir borte, og at barnet må komme til undersøkelse så snart saken blir avdekket.

Leter etter blåmerker

– Babyer får sjelden blåmerker. Vi er på jakt etter blåmerker som kommer på uvanlige steder, som en øreflipp, eller blåmerker med merke av en hånd eller et belte, sier Nordal.

Sæverud legger vekt på at da barnehusene ble opprettet skulle de være et samarbeid mellom justisvesenet og helsevesenet.

Ber om hjelp fra regjeringen

– Men i praksis føler vi oss alene. De øverste helsepolitiske myndighetene har ikke helt tatt den rollen de burde ha hatt, sier Sæverud.

Nå ber både Stortinget og ledelsen ved UNN regjeringen om å støtte politiets innsats for å avdekke overgrep mot bran.

– Det beste var om støtten ble øremerket til egne leger som kunne hadde en fast stilling tilknyttet både sykehusets barneavdeling og Barnehuset, sier Elin Gullhav, viseadministrerende direktør ved UNN.