Frykter 900 tonn døde laks: – Trolig kvalt av alger i anlegget

Massiv laksedød oppdaget i et lakseanlegg i Finnmark.

Per Magne Bølgen, daglig leder NRS Finnmark

Daglig leder NRS i Finnmark, Per Magne Bølgen, sier ting tyder på at fisken har blitt kvalt.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

På Norwegian Royal Salmon (NRS) sitt oppdrettsanlegg utenfor Kokelv i Kvalsund kommune i Finnmark har det siden onsdag vært svært stor dødelighet i alle av anleggets laksemerder.

Ifølge fagansvarlig Elisabeth Myklebust i Fiskeveterinærtjenesten i Alta antas det å være opptil 900 tonn døde laks.

– Det som gjør saken spesiell er den voldsomme dødeligheten som kommer så brått. Det startet nesten momentant onsdag formiddag, og utover torsdagen var det dramatisk. Jeg har ikke rukket å være ute på anlegget, men det høres ut til at det ennå dør ganske mye laks, sa Myklebust til NRK fredag.

Myklebust og fiskehelsetjenesten var fredag på vei ut til anlegget.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kokelv» i nytt vindu

– Fisken kan ha blitt kvalt

Mattilsynet uttaler til NRK at ingenting tyder på sykdommer, men at forhold i havet kan være årsaken. En rekke prøver er tatt for å finne ut hva som ligger bak.

Mattilsynet frykter at hele anlegget kan gå tapt.

Daglig leder i Norwegian Royal Salmon, Per Magne Bølgen, synes det er trist å miste så mye fisk, men vet foreløpig ikke hvorfor det har skjedd.

– Etter å ha snakket med Mattilsynet og veterinærtjenesten, virker det usannsynlig at det er sykdom som er årsaken. Det er større fare for at alger har kommet inn i anlegget, og da kan fisk ha blitt kvalt av det, sier Bølgen.

Konsekvensene for NRS er foreløpig uklare, og nå jobber de med å ta opp all død fisk.

– Fisken blir pumpet opp, før den blir fraktet videre til et ensilasjefirma, som vil si at fisken brukes som för, forteller Bølgen til NRK.