FrP: – Tull med samisk på mynter

Sametingets visepresident vil ha mynter og sedler med samisk tekst. – Samene har krevd nok nå, og må stikke fingeren i jorda som den lille gruppen den er, sier Per Willy Amundsen (FrP)

Per-Willy Amundsen

– Når det i tillegg finnes tre måter å skrive «Norge» på samisk, avhengig av tilhørighet, har vi snart en halv ordbok i lommeboka, sier Per-Willy Amundsen (FrP).

Foto: Fremskrittspartiet

Noregs Mållag mislikte at Norges Bank ville fjerne 50-øringen og tok til orde for nynorsk på pengene.

Samtidig ble det fra samisk hold lagt frem et forslag om at det samiske språk også burde prege nye mynter . Fordi samisk og norsk er likestilt som språk i Norge.

Fredag ble dette gjentatt av sametingets visepresident, Laila Susanne Vars.

Har kranglet til seg nok rettigheter

Det vil ikke FrPs Per Willy Amundsen ha noe av.

–Samene er en liten gruppe som allerede har kranglet seg til altfor mange rettigheter. Det finnes ikke sikre tall, men det anslås at det bor kanskje 50 000 samer i hele Norge. Når vi vet at et mindretall av disse bruker samisk aktivt, blir det hele latterlig.

Amundsen mener myntene og sedlene kun bør preges på bokmål, både av praktiske og naturlige årsaker.

– For det første er det ingen som har noe som helst problem med å lese bokmål på myntene. Når det i tillegg finnes tre måter å skrive «Norge» på samisk, avhengig av tilhørighet, har vi snart en halv ordbok i lommeboka. Det enkle er faktisk ofte det beste, sier han.

Gjør det destruktivt mellom nordmenn og samer

Amundsen tror kravet kan virke destruktivt for forholdet mellom samer og resten av befolkningen.

– Det er ikke til å stikke under en stol at samenes stadige krav om særbehandling som en liten minoritet er med på å skape avstand mellom dem og resten av landets innbyggere. Dette både håper og tror jeg Vers vil innse når hun får tenkt seg om. Samenes identitet klarer seg helt fint uten egne mynter, avslutter han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.