NRK Meny
Normal

Frp: – Det kommer ikke mange turister hit om de må sykle over grensa

Både Høyre og Fremskrittspartiet fnyser av MDGs utspill om at turisme i fremtiden skal erstatte olje- og gassnæringen.

Sivert Bjørnstad

LER: Sivert Bjørnstad (Frp) er lattermild i tonen når han omtaler Miljøpartiet de Grønnes utspill.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NPK

Une Aina Bastholm

UT MED OLJEN: Talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG) Une Bastholm vil ha oljen ut, og heller mer turisme.

Foto: MDG

– Det er et kjempeparadoks at MDG tror at man skal erstatte masse verdiskapende oljearbeidsplasser med turister, sier Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann Sivert Bjørnstad lattermildt.

Det var talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG) Une Bastholm som under den TV-sendte partilederdebatten i Arendal mandag, sa at turisme er blant næringene som i fremtiden skal erstatte olje og gass.

Bjørnstad fnyser videre:

Cruiseskip i Tromsø

CRUISE SKIP I TROMSØ: Nord-Norge og store deler av Norge flommer over av utenlandske turister, men både fly og båt fører til utslipp.

Foto: Arne Schei.

– Jeg regner med disse turistene på en eller annen måte må ta seg til Norge. MDG er et parti som er imot at folk skal kunne transportere seg rundt, blant annet på fly, og jeg regner med at det ikke blir mange turister til Norge om man må sykle over grensa.

Høyre: – Spesielt

Den siste tiden har det vært rettet oppmerksomhet på hvordan – nettopp – turismen forsøpler Lofoten.

Miljøpolitisk talsperson Nikolai Astrup i Høyre viser også til at flytrafikken forurenser:

Nikolai Astrup

SPESIELT STANDPUNKT: Nikolai Astrup i Høyre synes standpunktet til MDG er spesielt.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Med tanke på Miljøpartiet de Grønnes syn på flytrafikk så er jo deres standpunkt veldig spesielt. Da burde man jo reise mye mindre, og ikke mer, slik miljøpartiet tar til orde for, sier han.

MDG: – Sover i timen

Miljøpartiets andre talsperson, Rasmus Hansson, mener at oljeplattformer i Lofoten, Vesterålen og Senja ikke er et bedre alternativ:

– Høyres bidrag er jo at de vil plassere oljeplattformer i Norges aller, aller mest kjent turistdestinasjon. Det blir ikke mye turistnæring og arbeidsplasser i nord av den type tenking, sier han.

Hansson mener Høyre og Frp sover i timen og har «gammeldagse» oppfatninger om hvilke muligheter som finnes.

MDG-leder Rasmus Hansson

HØYRE SOVER I TIMEN: Det mener Rasmus Hansson i MDG.

Foto: Christian Kråkenes

– De virker også som at de har glemt at vi er oppe i en transportrevolusjon. Om man bruker den teknologien som kommer, satsing på tog, el-biler og -busser og ikke minst el-fly på kortbanenettet i nord, vil man kunne frakte folk på en miljøvennlig måte, sier han.

Høye utslipp på fritiden

Carlo Aall, forskningsleder i Vestlandsforsking, sier at det ikke føres noen offisiell statistikk for turister og utslipp.

Han forteller imidlertid at omtrent 25 prosent av utslippene til nordmenn kan knyttes til fritiden vår. Han påpeker at reiselivet heller ikke er spesielt bærekraftig, slik det er i dag, og at reisevanene må endres.

– Enten man er utenlandsk turist i Norge, eller omvendt, må man gjøre den ferien på en slik måte at man reiser mindre, kortere og saktere per ferieopplevelse enn man har gjort før, sier han.

Nikolai Astrup mener at de ikke er noen motsetning mellom turisme og å nå klimamålene.

– Det må løses på andre måter enn å slutte å fly, fortrinnsvis gjennom ny teknologi som reduserer eller fjerner utslippene, sier han.