NRK Meny
Normal

Frp-toppene som alle forlot partiet

Fire tidligere Frp-topper i Troms har tatt overgang til Høyre. I helga deltok de på årsmøtet i sitt nye parti. – Vi forstår godt at noen reagerer på dette, sier de.

Overgang

Her er Frp-toppene som tok overgang til Høyre. Fra venstre Ole K. Andreassen, Louis S. Edvardsen, Terje Nyberget, Edgar Andersen.

Foto: Lars Egil Mogård/nrk

De tre tidligere fylkeslederne er Ole K. Andreassen, Edgar Andersen og Louis S. Edvardsen. Den tidligere stortingsrepresentanten er Terje Nyberget. Nå stortrives de som medlemmer i Høyre.

– Ja, det er en litt spesiell situasjon at vi er tre tidligere fylkesledere i Frp i Troms som har gått over til Høyre, sier Ole K. Andreassen.

Skyldes politikk

– Men overgangen for min del skyldes politikk. Skal du få gjennomslag for borgerlig politikk, er Høyre bærebjelken. Det er der krafta ligger, mener han.

Edgar Andersen var gruppeleder i Målselv Frp da han i fjor høst meldte seg ut. Han ledet fylkespartiet i en periode, og er i denne perioden medlem av fylkestinget i Troms. Han grunngav utmeldinga fra Frp at han følte at han ikke hadde tillit i partiet.

– Nå er det mye god politikk i både Frp og Høyre, men jeg står nå i Høyre, sier han.

Forstår at folk reagerer

Edgar Andersen forstår om noen reagerer på disse politiske overgangene.

– Ja, det kan jeg skjønne. Men vi har politikken i ryggraden, og Høyres politikk passer meg best, sier Edgar Andersen. I Målselv har Høyre og Frp et godt samarbeid, og politikken blir ivaretatt på en god måte.

– Betyr det ikke noe hvilket parti du er medlem av?

– Jo, men ting endrer seg. Og for meg var overgang til Høyre det riktige.

Ut etter 27 år i Frp

Louis S. Edvardsen var gruppeleder i Lenvik Frp da han meldte overgang til Høyre. Det har vært mye uro i Lenvik Frp. Ikke minst har det vært strid mellom Edvardsen og nåværende fylkesråd, Line Miriam Sandberg. Edvardsen ble også kraftig angrepet i boka til Frps Per Sandberg, som er gift med Line Miriam Sandberg.

Sist sommer gikk Edvardsen ut av partiet etter 27 år som medlem.

– Jeg har valgt Høyre fordi man også utvikler seg som person. Partiet går sin vei – jeg har utviklet meg i en annen retning. Høyre blir bærebjelken for borgerlig politikk i Norge. Skal Høyre bli et stort parti trenger man også påfyll av nye kandidater, sier Edvardsen.

Ingen negative reaksjoner

– Jeg har ikke fått noen negativ kritikk for at jeg gikk til Høyre, sier Louis S. Edvardsen.

– Kanskje mange er glad for ditt valg etter alt bråket som har vært i Lenvik Frp?

– Det har jeg ingen kommentar til. Nå er jeg klar for å gjøre en innsats for Høyre, og er overbevist om at partiet vil gjøre et brakvalg i Lenvik til høsten, sier Edvardsen.

En periode på Stortinget

Terje Nyberget var en sentral Fremskrittsparti-politiker tidlig i 1990-årene, og var innvalgt på Stortinget fra Troms i perioden 1989–1993. Han meldte seg ut av partiet i 1994. I 2007 ble han leder av Høyre i Bardu.

Nyberget sier overgangen til Høyre for han og de tre tidligere fylkeslederne, viser at man får større innflytelse i et større parti.

– Jeg angrer ikke på at jeg var i Frp i flere år. Mye av det jeg jobbet for på Stortinget den gang, står jeg fortsatt for.

Da jeg ble hanket inn i Høyre av tidligere ordfører i Bardu, ga jeg klar beskjed om at han fikk en Frp-er inn i Høyrepolitikken i Bardu, sier han.

Nyberget mener det ikke er uryddig å skifte parti.

– Politikk er det muliges kunst. Det gjelder å være til stede der vi kan påvirke utviklinga mest mulig. Men du må ta integritet og stå for dine meninger, og ikke ta overgang for å få personlige posisjoner i politikken.