Frivillig mannskap fra Troms sendes til Svalbard

Mannskap fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp er kalt ut fra fastlandet til Svalbard for å bistå i redningsaksjonen.

Svalbard ras 1

Alt tilgjengelig mannskap på Svalbard er mobilisert i redningsaksjonen. Det er folk fra Sysselmannen, lokalstyret, Røde Kors, Store Norske og mange frivillige.

Foto: Tipser / NTB scanpix

Per Inge Belt

Per Inge Belt, aksjonsleder Tromsø Røde Kors.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Akkurat nå har vi fått beskjed om at vi skal til Svalbard for å bidra, sier aksjonsleder Per Inge Belt, sier aksjonsleder i Tromsø Røde Kors til NRK klokken 14.00.

Operativ leder i Troms Røde Kors, Tor Indrevoll, sier til NRK at et mannskap på 15 er på vei til Svalbard nå i ettermiddag.

Også frivillige fra Norsk Folkehjelp og to politihunder blir også sendt til Svalbard i ettermiddag, opplyser Troms politidistrikt.

Se video:

Tromsø Røde kors og lavinehunder fra Tromsø til Svalbard.

Foto og reporter: Gunnar Grindstein/NRK.

Flere klare til å rykke ut

– Vi er godt vante med slike situasjoner og har erfarne fagledere som skal forberede mannskapet på flyturen opp, sier Indrevoll.

Ti hus ble rammet av snøskredet som gikk fra fjellsiden over Sukkertoppen lørdag formiddag. Det er i dette området mye av bebyggelsen i Longyearbyen ligger, og nå evakuererer sysselmannen ytterligere.

Alt tilgjengelig mannskap på Svalbard er mobilisert i redningsaksjonen. Det er folk fra Sysselmannen, lokalstyret, Røde Kors, Store Norske og mange frivillige.

Se intervju med Per Inge Belt i Tromsø Røde Kors her:

Mannskaper fra Røde Kors er kalt ut for å hjelpe til på Svalabrd etter skred.

Barn alvorlig skadd

Pressevakt ved UNN, Marit Einejord, bekrefter at flere barn er tatt av skredet.

– Vi har fått beskjed om at to barn er alvorlig skadd, i tillegg er fem voksne lettere skadd, sier Einejord.

Audun Kristoffersen

Audun Kristoffersen er fagleder skred i Norsk Folkehjelp. Her er han på flyet som skal ta han og flere andre frivllige fra fastlandet til Svalbard for å bidra etter snøskredet som tok ti hus lørdag.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Ytterligere 45 frivillige fra Troms Røde Kors er klare for å rykke ut fra Bardufoss til Longyearbyen skulle det bli behov.

– Vi er godt forberedt for dette, selv om dette er en spesiell situasjon. Vi er vante til å rykke ut til skred, men det er uvanlig at hus blir tatt av skred, sier aksjonsleder Inge Belt i Tromsø Røde Kors til NRK.

Evakuerer hus

UNN i Tromsø har tre ambulansefly på tur nordover.

– En Boeing-maskin er også snart klar for takeoff mot Longyearbyen. Sistnevnte fly har 3 operasjonsteam med seg, sier administrerende direktør, Tor Ingebrigtsen til NRK.

Sysselmannen har bestemt å evakuere flere hus i Longyearbyen på grunn av rasfare. De evakuerte skal møte på Rabalder kafé på Kulturhuset. Les mer på Sysselmannen sine hjemmesider her.

Det er opprettet et evakuert- og pårørendesenter i ungdomsklubben i Longyearbyen. Kirken er åpen.

Avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus sier til Svalbardposten at alt mannskap er kalt inn og at de har bedt om forsterkninger fra Universitetssykehuset i Nord-Norge.