Fritt frem for gaupa i Harstad

Gaupa som streifer i boligstrøk i Harstad trenger ikke frykte for livet.

Myndighetene kan ikke dokumentere at det er ei gaupe som er på ferde, derfor vil det inntil videre ikke bli gjort noe.

Så lenge gaupa ikke skader nyttedyr får den være i fred.

Ida Wærness
Foto: Ingrid Klein Hedlund / NRK

Ida Wærness fra Harstad var ute og luftet hunden da hun så et langbent og sprettent dyr som klatret opp en bratt fjellskrent i to til tre byks. Hun er ikke i tvil om at det var gaupe hun så.

- Katta Farris satt stiv og livredd under verandaen, og jeg trodde først at det var en rev som lusket bak huset. Men da dyret spratt opp langs fjellveggen bak huset vårt, så jeg helt klart at det var en gaupe. Jeg kjente den igjen på ørene og de lange bena. Først ringte jeg politiet som i sin tur varslet rovviltkontakten. Han kom opp til oss uten å se gaupa, forteller Wærness.

Fritt fram

Det er fritt fram for gaupe i byen, til tross for at den ikke er en naturlig del av dyrelivet på Hinnøya. Hvis den blir observert av rette vedkommende, kan den risikere å bli bedøvd og fraktet vekk, eller avlivet. Så fremt den har den har skadd eller drept nyttedyr.

Men så lenge rovviltkontakten ikke kan dokumentere overfor Statens naturoppsyn at det faktisk er ei gaupe som streifer rundt i boligområder i Harstad, kan den fritt oppholde seg i byen.

Vurderer gaupas framtid

Så lenge gaupa holder seg i skinnet og ikke skader nyttedyr får den være i fred. Dette til tross for at den ikke har naturlig tilhold på Hinnøya.

- Akkurat nå jobber rovviltnemnda med en handlingsplan der de vurderer om gaupa skal få yngle på øya, sier rådgiver Erik Lund i Direktoratet for naturforvaltning.