Frikjent for voldtekt

En tenåring er i Hålogaland lagmannsrett frikjent for en voldtekt han ble dømt for i Alta tingrett.

Tinghuset

I lagmannsretten ble den tiltalte gutten frikjent. Retten mente han hverken hadde begått forsett eller grov uaktsomhet.

Foto: Petter Strøm / NRK

Hendelsen fant sted i fjor høst. Den fornærmede jenta var på besøk hos den tiltalte gutten og så film. De lå og sov på sofaen etter å ha sett filmen sammen.

Fornærmede har forklart at da hun våknet hadde tiltalte den ene armen rundt henne. Han drev og kysset henne. Hun var i sjokk som følge av kyssingen, og turte ikke å si noe til tiltalte.

Han skal ifølge tiltalen i tingretten videre ha utført seksuell omgang med henne mot hennes vilje.

Den tiltalte var 17 år og 7 måneder da hendelsen skjedde.

Tiltalte erkjente ikke straffskyld i tingretten. Tiltalte og fornærmede er uenig av graden av voldtekt som har funnet sted. Den tiltalte hevdet selv at han utførte den seksuelle handlingen med fornærmedes samtykke.

Tiltalte ble i tingretten dømt til samfunnsstraff i 380 dager i sommer. Han ble også dømt til å betale en erstatning på 175.000 kroner.

I lagmannsretten ble han derimot frikjent. Retten mente han hverken hadde begått forsett eller grov uaktsomhet, og at han hadde handlet uten å forstå at det han gjorde var kriminellt.

Men den tiltalte gutten må likevel betale en oppreisningserstatning på 120.000 kroner, fordi retten mener at jenta ikke ga sin samtykke.