NRK Meny
Normal

- Uheldig med utsettelse av frihandelsavtale

Norge utsetter forhandlingene om en handelsavtale med Russland. Utsettelsen er uheldig, men ikke dramatisk, sier Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Geir Ove Ystmark

Sjef i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening Geir Ove Ystmark syns det er uheldig at frihandelsavtalen blir utsatt.

Foto: Sjømat Norge

Norge har gjennom frihandelsorganisasjonen EFTA i lang tid forhandlet om en frihandelsavtale med Russland, Hviterussland og Kasakhstan.

Utenriksminister Børge Brende (H) opplyser til NTB at Norge har besluttet å utsette sin deltakelse i disse forhandlingene, som følge av Russlands intervensjon på Krim.

Geir Ove Ystmark, sjef i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, sier han ikke opplever at Vestens anspente forhold til Russland har påvirket fiskerinæringen.

– For oss var det viktig at Russland ble med i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det har i tillegg blitt jobbet med denne frihandelsavtalen, men man har ikke vært nær en avklaring. Det er for oss ingen dramatikk i denne utsettelsen, selv om vi synes den er uheldig, sier Ystmark til NTB.

– Vi opplever at handelen med Russland går som normalt, og har ikke fått signaler om noe annet, sier han.

I fjor høst var de norske forhandlerne optimistiske og håpet at forhandlingene skulle være ferdige før sommeren i år.

(©NTB)