NRK Meny
Normal

Krevde 80 millioner etter kjemperas - tapte i tingretten

Nord-Troms tingrett frifinner Odd Steinar Høyvik og Lyngen kommune etter jordskredet i 2010. Saksøkerne krevde nesten 80 millioner kroner.

Ras i Lyngen

Saksøkerne krevde nærmere 80 millioner kroner etter raset i Lyngen i 2010.

Foto: Andrea Taurisano / NVE / Scanpix

Entreprenøren Odd Steinar Høyvik ble saksøkt sammen med Lyngen kommune og Kommunal Landspensjonskasse (KLP) etter det store jordraset ved Solhov i Lyngen i september 2010.

Etter skredet ble det kjent at det lokale selskapet Høyvik Transport, tilhørende Odd Steinar Høyvik, hadde fylt minst 1.000 kubikkmeter steinmasse i fjæra i ukene før raset gikk.

I rettssaken i ettertid hevdet vitner at Lyngen kommune hadde gitt Høyvik tillatelse til dette.

Selskapet til Høyvik hadde søkt kommunen om å få kjøpe tomt med tanke på å fylle ut strandområdet og bygge naust og kaianlegg der.

Saksøkt for 80 millioner kroner

Høyvik ble sammen med Lyngen kommune og KLP saksøkt for nærmere 80 millioner kroner.

– Det er store summer, mye større enn jeg kan klare å bære, sa Odd Steinar Høyvik til NRK før sommeren.

– Vi er klar over at han neppe kunne betale kravet i sin helhet. Men det er ikke bare Høyvik som er saksøkt, også kommunen og KLP er saksøkt her, så vi har tro på at vi også skal få dem med på dette spleiselaget, sa advokat Rune Nielsen Stiegler som representerte flere av saksøkerne etter det store raset i Lyngen kommune i 2010.

Ingen mennesker omkom i raset.

Frifunnet i retten

I mai gikk hovedforhandlingene i Nord-Troms tingrett. I dommen som kom fredag, frifinnes både Lyngen kommune, KLP Skadeforsikring, Odd Steinar Høyvik Transport AS og han selv som privatperson.

I tillegg dømmes saksøkerne til å dekke saksomkostningene, på 905.175 kroner.