NRK Meny
Normal

Kjørte uten gyldig bevis – frifunnet

Yrkessjåfør fra Finnmark mente han ikke visste førerkortet var utgått.

Indre Finnmark tingrett

En yrkessjåfør sto tiltalt i Indre Finnmark tingrett for å ha kjørt uten gyldig kompetansebevis.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

En yrkessjåfør bosatt i Øst-Finnmark var tiltalt i Indre Finnmark tingrett for å ha kjørt godstransport uten riktig kompetansebevis.

Det var i januar at mannen ble stoppet av Statens vegvesen i en rutinemessig kontroll.

Tiltalte kjørte en stor lastebil, og ved kontrollen ble det avdekket at mannens formelle yrkessjåførkompetanse var utløpt to uker tidligere.

Sjåføren forklarte at han trodde kompetansen fortsatt var gjeldende og at han ikke trengte å oppdatere den før i august/september i år.

Han forklarte også at yrkessjåførbevis var noe som nylig var blitt innført, og som det hersket stor usikkerhet rundt blant kollegaene.

Retten mener det ikke er tvil om at yrkessjåføren kjørte uten gyldig bevis, men mener på den andre siden at for å kunne domfelles på grunn av dette, så må det være gjort ved uaktsomhet eller forsett.

Retten mener det ikke er noe som tilsier at sjåføren har gjort dette med vilje.

Sjåføren har også forklart at han ba arbeidsgiveren om å sjekke opp når kompetansen hans skulle oppdateres, og at de hadde kommet fram til at dette skulle skje senere på året. Dette mener retten underbygger sjåførens forklaring om at overtredelsen ikke var gjort med vilje.

Aktor i saken la fram påstand om at tiltalte dømmes til en bot på 6000 kroner, subsidiært 12 dagers fengsel. Men sjåføren er altså frifunnet i retten.