NRK Meny
Normal

Fremmedfrykt og radikalisering til kaffen

Fremmedfrykten kan være like stor blant innvandrere som blant nordmenn, mener somaliske Qadijo Ibrahim som nå vil skape en møteplass for alle kulturer.

qadijo

Somaliske Qadijo Ibrahim har tatt initiativ til en debatt om fremmedfrykt og radikalisme på Finnsnes.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det er bare én måte å få bukt med fremmedfrykt på, og det er gjennom kunnskap. Alle muslimer er ikke radikaliserte, det er noen veldig få. Ikke alle nordmenn dreper unger, sjøl om det skjedde på Utøya, sier Finnsnes-kvinnen.

Somaliske Qadijo Ibrahim har tatt initiativ til at det skal være litt alvor på fredagskafeen som holder hus på Frivilligsentralen på Finnsnes. Flere politiske partier, ordføreren og lensmannen kommer.

For etter en sommer der ordet radikalisering kom på alles lepper, er det på tide å tenke løsning og ikke bare problem, mener Qadijo. Fredag kveld arrangeres Fargerik kafé med syrisk mat på Frivilligsentralen. Til kaffen serveres en debatt om fremmedfrykt og radikalisme.

– Jeg skal blant annet holde et innlegg. Jeg skal kle på meg burka, for å se hvor mange som tør å hilse på meg. Så skal jeg ta den av når jeg skal holde innlegget. Det kan bli morsomt, forteller hun.

På Finnsnes i Troms skal radikalisering og fremmedfrykt bekjempes- over en kaffekopp.
Initiativet kommer fra ei somalisk dame som sjøl har ofret mye for å bli integrert:

Fikk reaksjoner på at hun serverte svinekjøtt

– Vi har vel ikke en bedre person som kan presentere inkludering for befolkningen her. Hun inkluderer med hjertet rett og slett, sier Tommy Myklebust som er leder på Frivilligsentralen.

Qadijo Ibrahim kom til Norge gjennom familiegjenforening for noen år siden. Det har kostet å bli integrert. Men det har vært verdt det, mener Qadijo. I dag jobber hun, bor for seg selv og bruker bukser. Hun dropper også hodeplagget hvis hun føler for det.

Resultatet har blitt at hun har fått mindre kontakt med det somaliske miljøet, men hun ser på seg selv som en god muslim.

– Det var noen på asylmottaket som kommenterte jobben jeg har på sykehjemmet. Fordi vi serverer svinekjøtt til beboerne, og da var det noen som reagerte fordi det er forbudt for muslimer å spise det. Jeg måtte svare at jeg selv har Koranen, hvor det står at vi ikke skal spise svin. Men det står ingen plasser at vi ikke kan servere svin til andre, forteller Qadijo.

qadijo

Qadijo Ibrahim har ofret en del for å bli integrert i Norge. Hun har fått reaksjoner for jobben hun gjør på et sykehjem.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Du trenger ikke bli helt norsk

Venninnen Eva Kiil måtte overvinne sin fremmedfrykt da Qadijo flyttet til nabolaget.

– Jeg fikk høre at det skulle komme noen fra Somalia. Jeg tenkte: Herregud, hvordan skal dette gå? Men du finner ikke en friere og snillere jente enn Qadijo, forteller Eva til NRK.

Qadijo mener det er mye fremmedfrykt også i innvandrermiljøene. Frykt for å bli altfor norsk.

– For meg er det veldig viktig at du ikke er nødt til å bli helt norsk, men at du kan integrere deg på din egen måte. Med å blant annet lære deg norsk og finne deg arbeid.

qadijo

Fredag kveld arrangeres Fargerik kafé med syrisk mat på Frivilligsentralen. Til kaffen serveres en debatt om fremmedfrykt og radikalisme.

Foto: Linda Pedersen / NRK