Fredet hai på menyen

En noe uvanlig fangst er å finne hos fiskegrossisten i Tromsø. Bifangst har ført til at hai blir å finne på tallerkenen.

Hai1

Håbrann er fredet i Norge, men det er lov å selge haien hvis den blir fanget opp som bifangst (Se hvordan det gikk med haien nederst i saken).

Foto: Karl Hansen

Det er ikke hverdagskost som ligger på bordet hos Karls fisk og skalldyr i Oldervik i Tromsø kommune.

Grossisten Karl Alberth Hansen har nemlig kjøpt inn en Håbrann, som ble fanget som bifangst av en Nordnorsk tråler, og solgt på auksjon på vestlandet.

– Av og til dukker det opp hai på slike auksjoner. Vi har tatt inn tre tidligere og hatt suksess med det, forteller han.

Skal lage haibiff

Grossisten betalte ti kroner kiloet for ruggen på 80 kilo og 1,2 meter, som nå skal bli til biff.

– Ja, vi skal lage biff av den. Det er nesten bare kjøtt på den så det blir filet og biff, sier Hansen, som synes det har vært morsomt å ha haien på bordet sitt, sier Hansen.

Stor entusiasme

Det synes også kjøkkensjef Odd Andreas Fagerheim fra restauranten De 4 roser. Han har tatt med lærlinger, som får lov til å boltre seg med knivene på den skrekkinngytende haien

– Det er stor entusiasme rundt fileteringen, og mange ønsker å få kutte i den. Jeg synes selv det er spennende, og kjekt å vise lærlingene hvordan det er å arbeide sammen med grossist og leverandør også, sier han.

Hai3

Det hersket stor entusiasme blant lærlingene fra restauranten De 4 roser om å få kutte i haien.

– Smaker som kalv

Han er foreløpig litt usikker på hvordan han skal servere Håbrannen, men han ser for seg noe lett.

– Vi har ingen plan foreløpig, men vi ser for oss at den skal være pannestekt. Og så må det være noe lett garnityr ved siden av. Men den skal smake litt som kalv, bare spissere i smaken, forteller Fagerheim.

Rødlistet

Kjøkkensjefen forteller at han har fått mange gode tilbakemeldinger fra folk, som synes det er artig med hai på menyen. Men han håper han ikke får miljøvernere på døren.

– Nei, men så lenge det ikke fiskes aktivt på Håbrann, og så lenge alle får med seg at det er snakk om bifangst og at den faktisk er rødlistet, så går det nok bra, flirer han.

Hai2

Kjøkkensjef, Odd Andreas Fagerheim, følger nøye med under dagens haifiletering.

Foto: Karl Hansen