NRK Meny
Normal

Fredag blir det gratis å kjøre buss i Tromsø

Tromsø kommune tar grep for å stoppe luftforurensingen i byen.

Buss

I morgen blir det gratis buss for alle som løser enkeltbillett på bybussene i Tromsø.

Foto: NRK

I hele morgen, fredag 8. januar, kan alle som lar bilen står, ta gratis buss til og fra jobb.

Dårlig luft

Bakgrunnen er at det nå er svært dårlig luftkvalitet i deler av byen.

– Nå er det viktig at vi får ned antall biler som beveger seg i sentrumsgatene. Det sier byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg. Derfor tar kommunen regninga for busspassasjerene fredag.

– Det er altfor mange som kjører bil daglig i Tromsø, og når forholdene er slik som de er nå, blir det store problemer for oss alle. Kaldt tørt vær, bare veger og biler med piggdekk fører til at mengden svevstøv i sentrum blir farlig stor, sier Ramberg.

Luftkvalitet

Slik var luftkvaliteteten i Norge torsdag morgen. I Tromsø var det høy konsentrasjon av svevestøv. Se oversikt på luftkvalitet.info.

Kommunen tar ansvar

Byråden sier at situasjonen er så alvorlig, at kommunen må ta ansvar.

– Vi har alle et ansvar for å få ned bilbruken i Tromsø, men når luftkvaliteten blir så dårlig at det er helsefarlig for folk, må kommunen ta grep.

– Som et forsøk på å få ned antall biler som kjører ut og inn av byen fredag, har vi bestemt at alle som løser enkeltbillett på bussen, får pengene refundert av kommunen, sier hun.

  • Se hvorfor kommunen vil ha færre biler med piggdekk i byen:
    
De aller fleste som kjøre bil i Tromsø, kjøre med piggdekk.<.>Det gir rekordhøye målinger av svevestøv - og den dårligste, og farligste, lufta i landet.<.>Kommuneoverlegen - han er bekymret.