NRK Meny
Normal

Frank skrev bok om fotball-VM som ikke handler om fotball

Han satt hjemme i sofa og så fotball-vm for å skrive bok. Men boka til Frank Lande i Hammerfest handler egetlig ikke om fotball.

Frank Lande

Frank Lande har skrevet bok fra fotball-VM - fra Hammerfest.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Egentlig er han avisredaktør, i lokalavisa Hammerfestingen som kommer ut en gang i uka. Men så fikk han et oppdrag.

– Nå har jo storheter som Jon Michelet og Dag Solstad skrevet fotballbøker fra flere verdensmesterskap. Men det har de jo gjort fra landet der mesterskapet har blitt arrangert. Så da tenkte jeg det kunne gå an å skrive en bok til, fra sofaen, forteller rogalendingen som er bosatt i Hammerfest.

Nå er mesterskapet for lengst over, mørket har senka seg over byen på 70 grader nord og boka er klar.

Møtte innvandrere

Og i stedet for å konsentrere seg om resultater, skåringer og antall straffespark har Lande i stedet sett kampen sammen med folk fra noen av landene som har spilt kamp.

– Jeg har sett kampene i sofa sammen med nederlendere, italienere, iranere og flere andre. Og da har vi naturligvis sett de kampene der deres lag har spilt, forteller han.

– Boka handler dermed mer om mennesker som av ulike grunner har havna i Hammerfest, forklarer Lande.

Men forfatteren erkjenner at det ikke var like god stemning under alle kampene, alt etter hvordan det gikk med lagene til de han så kampene sammen med.

Luis Suarez holder seg til tennene

Et bilde de fleste husker fra årets fotball-VM. Suarez som holder på tennene. Bildet er også blitt omslagsbilde til Frank Landes bok om fotball-vm sett fra Hammerfest.

Foto: Ricardo Mazalan / Ap

Personlig bok

– Dermed handler boka mer om andre ting. Ei bok om fotball-VM syns ikke jeg var nok. Derfor handler boka om mange som har flytta til denne byen, og jeg la også inn en rekke personlige ting, som for eksempel hvor mye jeg, kona mi og sønnen vår har flytta og til slutt har havna her.

Forfatteren sier det største inntrykket etter å ha gjennomført dette prosjektet er at fotball-VM ikke nødvendigvis er et idrettsarrangement, men heller som et TV-program som skal finansieres med annonseinntekter.

– I tillegg kan en fotballkamp være utrolig kjedelig og jeg oppdaga etter å ha sett over 30 fotballkamper på kort tid hvor lite underholdende fotball kan være, sier Lande.

Fotball-VM 2014