Frank måtte bruke bildeler for å redde kvinne ut fra skred

Frank Brekmo var en av sjåførene som ble stående fast i snøskredet på E8 i Lavangsdalen i Tromsø. Han brukte deler fra sin ødelagte trailer til å redde en annen sjåfør ut fra skredet.

Sjåfør Frank Brekmo forteller at traileren ble truffet av snøraset i Lavangsdalen og måtte grave for å redde en annen fører ut av bilen.

Trailersjåfør Frank Brekmo reddet en kvinne ut fra snøskredet i Lavangsdalen på E8.

– Jeg tok deler fra min trailer for å grave kvinnen ut. Den er skadet i både front og støtfanger, derfor brukte jeg disse plastdelene som spade, forteller Frank Brekmo til NRK.

Tidlig fredag morgen gikk det et snøskred over E8 i Lavangsdalen i Tromsø. En personbil, en trailer og en lastebil ble sittende fast i skredet.

– Det var utrolig mye snø på veien, og det ble raskt bomstopp, forteller Brekmo.

Etter at han var tatt av skredet ringte han veitrafikksentralen for å fortelle at Lavangsdalen var stengt på grunn av skred.

– Da jeg hadde gjort det gikk jeg til personbilen som lå på siden, og begynte å grave sjåføren ut. Jeg fikk henne inn i bilen min slik at hun fikk ringt til jobb og hjem for å fortelle hva som hadde skjedd, forklarer Frank Brekmo.

Skred E8 Lavangsdalen

Her ser man tydelig bilen som havnet på siden, som kvinnen Frank grav ut med bildelene sine.

Foto: Troms politidistrikt

Trygt å åpne veien – venter på bergingsselskaper

Rundt klokken 11 fredag formiddag opplyser Statens vegvesen at skredfagkyndig har undersøkt skredet, og anser det som trygt å åpne veien.

Omkjøringskart Lavangsdalen

E8 i Lavangsdalen er fortsatt stengt for trafikk etter snøskredet tidlig i morges. Her er et kart som viser omkjøringsmulighetene.

Foto: Statens vegvesen

– Vi venter på melding på hvor lang tid det vil ta med ryddingsarbeidet. Det står både trailere og biler inne i skredet, som bergingsselskapene må fjerne. Det vil ta noen timer, for en av trailere står ganske innestengt, sier Knut Øvrevoll til NRK.

Skredet skal være omtrent 30-50 meter langt.

– Dette er svært uvanlig

Det er bygd store skredvoller på begge sider av E8, som skal forhindre at det skal gå skred i Lavangsdalen.

– Skredet er gått fra motsatt side, altså fra høyre når du kommer fra Tromsø. Foreløpig vet vi ikke om det er gått mellom noen skredvoller eller noen mindre kjegler. Det er 20–30 år siden det gikk skred på samme plass. Dette er svært uvanlig, sier Knut Øvrevoll i Statens vegvesen.

Skredekspert Andreas Person om raset i Lavangsdalen

Ekstreme værforhold med mye vind, nedbør og raske skiftninger, har skapt mange utfordringer for driften av vinterveiene i Nord-Norge.

– Det er fortsatt mye vær enkelte stedet, og det er stor skredfare blant annet i Troms. Vi håper at vi snart får en roligere periode, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak.

Det er sendt ut OBS-varsel for Nord-Troms med stor snøskredfare.

Postbil skredet Lavangsdalen
Foto: Tor André Skjelbakken