Frykter økt oljeaktivitet i Arktis

Bellona frykter økt oljeaktivitet i Arktis, som følge av katastrofen i Mexicogulfen

Bellona

Bellona-leder Frederic Hauge frykter økt aktivitet i arktis etter oljekatastrofen i Mexicogulfen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Borestoppen i Mexicogulfen gjør at oljeselskapene nå ønsker å øke aktiviten sin i Arktis. Det mener Bellona-leder Frederic Hauge er helt uakseptabelt.

– Ja, det er klart at vi frykter at boreforbudet i Mexicogulfen etter gulfulykken vil føre til et økt press mot arktis, sier Hauge.

Drar til Grønland

Hauge ser med bekymring på at oljeselskapene retter øynene mot arktis. Etter de amerikanske myndighetenes restriksjoner som følge av BP-ulykken har flere oljeselskaper festet blikket på arktiske strøk.

Blant annet har det svenske selskapet Stena flyttet en av sine oljerigger fra Mexicogolfen til Grønland. Oljeselskapet Cairn Energy har også nylig iverksatt leteboring utenfor Grønland.

– Vi ser flere eksempler på at oljerigger fra Mexicogulfen flyttes og kommer i aktivitet i arktis, noe vi mener er helt uakseptabelt, sier Hauge.

Hauge mener mener en større etablering av oljeindustri i Arktis ikke må tillates før oljeselskapene viser at de kan håndtere store ulykker som den i Mexicogulfen.

Ber om hjelp fra EU

WWF og Bellona ber nå EUs energikommisær om å sette en midlertidig stopper for oljeleting i Arktis.

– Vi ber nå om at EU tar initiativet til borestopp i Arktis inntil videre. I tillegg må vi få et helt nytt sett med regler og krav om at oljeindustrien må kunne håndtere den type katastrofeulykker som her ser kan inntreffe, sier Hauge.

En henvendelse med ønske om borestopp i Arktis, ble tidlligere denne uken levert fra miljøvernorganisasjonene til EUs energikommisær. Det skjedde i forbindelse med at energikommisæren skulle i møte med oljeselskaper som ønsker å igangsette aktivitet i Arktis.

Oljeindustrien sikler på Arktis

– Voldsomme sårbare områder

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.