NRK Meny
Normal

På 70-tallet hadde de festivalfrivillige skreddersydde drakter

For førti år siden var det vertinner i skreddersydde drakter som sørget for at festspillene i Nord-Norge gikk som de skulle.

Festivalverter på FINN hentet fram fra historien.

Randi Olsen, som jobber i Festspillene viser fram et knippe uniformer de har tatt vare på fra festivalvertene.

Mette Jakobsen

Mette Jakobsen var festivalvertinne på Festspillene på 70-tallet.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Vi skulle sørge for at artistene og gjestene hadde det bra. Vi skulle passe på at de hadde noe i glasset og fikk det de ville av mat og drikke, forteller Mette Jakobsen.

I 1973 og 1974 var hun frivillig, eller festivalvert som det het den gang, under festspillene i Nord-Norge.

Men tidene forandrer seg, og det gjør også festspillene i Nord-Norge. Mens det i dag er mer enn 100 frivillige i matchende T-skjorter som jobber for å få festivalen til å gå på skinner.

Vertinner i drakt

Tidlig på 70-tallet besto frivilligkorpset av et titalls festivalvertinner. Alle var de unge kvinner, og hvert år ble det skreddersydd nye antrekk til hver enkelt vertinne.

Hør Mette fortelle om vertinnerollen:

Jakobsen kommer ennå inn i drakten fra 70 tallet, og når den kommer på, så kommer også minnene fra det ærerike oppdraget.

– Det er som å skru klokka 40 år tilbake og jeg skal på jobb på festspillene, ler hun.

Legendariske etterfester

Vertinnene ble håndplukket, og det var en ære å bli valgt ut. De skulle være festivalens ansikt utad, og i tillegg til å være vertskap for musikere og andre artister, solgte de blant annet billetter og sørget for ulike praktiske ting.

Vertinnene skulle også sørge for sosialt samvær for artistene etter at de var ferdige med sin opptreden.

– De samlingene var der de beste konsertene var. Artistene hadde senket skuldrene, og det var visesang i hver busk, det var jazz og et yrende liv, sier Mette Jakobsen.