Hopp til innhold

Fotograf inviterte seg hjem til ukjente

På Artijuli-festivalen på Senja skjer det artige kunstneriske ting – hele juli.

Bieke Depoorters bilde

Et av Bieke Depoorters fotografier; Hun inviterer seg hjem til folk om kvelden og foreviger det hun mener er ekte liv.

Foto: Arild D. Moe / NRK

Artijuli-festivalen ble arrangert for femte gang i år, og har for første gang økonomisk støtte av Norsk kulturråd.

Én norsk og fem utenlandske kunstnere har skapt kunst og stiller ut i Kråkeslottet, ei tidligere fiskebrygge helt ute med storhavet.

Noé Cauderay, fransk fotograf og installasjonskunstner dreier på handtakene og får lange armer på toppen av installasjonen til å svinge rundt. Ute på holmen ved siden av Kråkeslottbrygga har han satt opp sine installasjoner av lokale materialer, og dem må publikum og unger gjerne røre.

Ina Marie Winther Åshaug er den eneste norske kunstneren på Artijuli på Senja i år. Hun stiller ut tegninger, små malerier, og reiseminner samlet i poser. Hun har sin kunstnerbase i Göteborg.

Artijuli

Noé Cauderay med en av sine installasjoner som folk gjerne må røre.

Foto: Arild Moe / NRK

Inviterte seg hjem til ukjente

Svensk-belgiske Oona Libens er kurator på Artijuli i år. Hun plukket kunstnere hun kjente og visste om, og som liker å lage ting der de er.

– Huset her er så spesielt, det har en viss utstråling. Det forsøkte jeg også å tenke på når jeg inviterte dem, sier hun.

Bieke Depoorter er fotograf tilknyttet det renommerte bildebyrået Magnum. På Artijuli stiller hun ut både inne i Kråkeslottets badstue – ei tidligere egnerbu – og ute på holmen. Bildene her er fra kveldsbesøk hun inviterte seg til hos folk.

– Her er bilder fra USA, Russland, Egypt. – Det er ekte liv. Jeg liker å fotografere folk når de er hjemme, om kvelden og natta, forteller hun.

artijuli

En norsk og fem utenlandske kunstnere stiller ut på Kråkeslottet i juli.

Foto: Arild Moe / NRK

Sponsorstøtte

Valentin Manz får sin finurlige installasjon til å slynge ut en metallkopp, han er for øvrig svært opptatt av harer.

Inne på det mørke bryggeloftet har to kvinnelige kunststudenter fra Praha, Alzbeta Zemanová og Veronika Svobodová, laget sin opplevelse av en kval som du kan gå inn i.

– Vi vokser mot alle odds, og har konsentrert oss om å bli kjent og brukt i regionen, sier Georg Blickfeldt eier Kråkeslottet og oppstarter av festivalen. Med støtte fra Norsk kulturråd, Troms fylkeskommune og Berg kommune har festivalen for første gang økonomi til å lønne både kurator og produsent.

Artijuli pågår hele juli, med noen konserter og åpen kafe, hver dag.

Artijuli

Kråkeslottet med installasjoner sommeren 2015.

Foto: Arild Moe / NRK

Se video fra Artijuli-festivalen:

Kunst ute i det fri.